Psikoloji

Yetişkin Benlik Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Benlik türlerinden sonucusu. İlki çocuk benlik, ikincisi ana baba benliği ve üçüncüsü de yetişkin benliktir. Yetişkin benlik nedir? Yetişkin benliğin özellikleri nedir?

Ana benliği ve çocuk benliğin sınırlarından tamamen kendini soyutlamış ve kendi kendini yetiştirmiş bir benliktir. Yetişkin benlik sahibi olmak için öncelikle benliği dış etkilerden korumak ve muhafaza etmek gereklidir. Dış etkilere çocukluk dönemi ve anne babanın etkisi altında geçen erken dönem de dahildir. Yetişkin benlik, benlikler arasında en ideal benliktir. Kısaca özellikleri şunlardır;

1. Yetişkin benlik arzu edilen, hedeflenen benliktir. Benliğin tam oturmuş ve kalıpları belirli evresidir.
2. Soran ve aynı zamanda sorgulayan benliktir. Belirli bir otorite altında kararlar alması ya da otoriteye her zaman uyma zorunluluğu hissetmesi beklenmez.
3. Empati kurma yeteneğini diğer benlik türlerine göre oldukça geliştirmiş benliktir. Düşünme süreçlerinde öncelikle empati yöntemini kullanan yetişkin benlik sorunlara yaklaşımda oldukça hümanist ve duygusal bir yaklaşım içerisindedir. Anlamaya çalışan bir karaktere sahiptir.
4. İletişim kurmaya özen gösteren bir benlik olan yetişkin benlik, iletişim eksikliğinde insanların birbirlerini asla anlayamayacağına inanır.
5. Dinlemeyi önemseyen, dinlemeyi seven bir yapıya sahiptir. Ana baba benliği ya da çocuk benlik altında büyümüş insanlara göre ne çok konuşma ne de hiç konuşmama eğilimindedir.
6. İnsana insan olduğu için saygı duyan ideal, şahane bir varlıktır kısaca.

Yetişkin benlik yukarıda belirtilen özelliklerden de anlaşılacağı gibi en ideal ve en arzu edilen benliktir. Ulaşılması en gerekli benlik türüdür. Doğan Cüceloğlu‘nun kitaplarında benlik türlerinden üzerinde özellikle durulan benlik de yine yetişkin benliktir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.