Düşünce

Yolun Süsü; Kavak Ağacı

Yolculuk en iyi terapi yöntemlerinden biridir. Yol aldıkça daha iyi düşünür, birçok konuyu daha iyi kavrarız. Yalnızca zorunluluk halinde yolculuğa çıktığımızda ise tüm sırlar, güzellikler bizden adeta saklanmıştır. Yaşadığımız anı anlamdıran, farklı kılan yine bizleriz. Hayatın telaşı, kasveti çöktüğü vakit olabildiğince uzağa gitmek ruhen ve zihnen bizleri dinlendirecektir. Hatta şunu bile düşünebilirsiniz; “meğer benim yollara anlatacağım emanet edeceğim ne çok şey varmış.” İnsan bir nevi kendinden uzaklaşmak ister, kendinden uzakta kendini bulma çabasıdır bu. Yol aldıkça iç muhasebe başlar, bir yandan da yolculuğumuza türküler eşlik etti mi onun bitmemesi için çırpınır ruhumuz. İç dünyamızın hesaplaşması ile başbaşa iken dış dünyaya açılan penceremizi izler muazzam manzaranın bizlere eşlik ettiğini görürüz.

İnsan görebildiği kadar mutludur, bahaneleri bir tarafa bırakıp anın tadını çıkarabildiği sürece asıl olanı, bizler için yaratılan güzellikleri keşfetmeye çalıştıkça umudu da heybemize alacak, yol arkadaşımız oluverecektir. Bu doyumsuz yolculukta beni en çok mutlu edenler arasında kavak ağaçları gelir. Bizleri mutlu edebilmek için bir bir dizilmiş umut saçar gibi selamlamaktadırlar. Hep aynı hizada belirli bir düzen içinde dizili mutluluklar arasında yolculuk yapmanın eşsiz güzelliğini fark ettiyseniz beni anlayacaksınız.

Yolculuğumuzun büyük bir kısmında bizlere eşlik eden bu sıralı güzelliklerin de derinlerine inmek gerekir. Mesela; nasıl oluyor da tüm kavak toplulukları sıralanmış gibi bizlere selam vermekte?

Kavak ağaçları söğütgiller familyasındandır. Yapısına baktığımızda gövdesinin ince uzun, yumuşak, kaba ve gevşek bir gövdeye sahip olduklarını, yapraklarının ise damlacık şeklinde olduğunu görürüz. Genel olarak sulak alanlarda yetişmektedir, yapısı itibariyle gölgesi kısa ve uzun bir ağaçtır. Ortalama olarak 100-150 yıl yaşamakta, çeşitli türlere sahip olan kavak 25-30 metre boylarına kadar ulaşabilir. Kavak yetiştiriciliği Türkiye’de yaygın olarak yapılır. Hemen hemen her bölgede yetişen kavak genellikle sulak alanları seçen fakat bölgenin iklim koşullarına uyum sağlayarak böyle özel türlerde yetişmektedir.

Türkiye’de Kavak ağacının en çok bulunduğu bölge Samsun Terme İlçesindeki kavak ormanlarıdır. Bölgenin sulak ve sıcak olması kavakların en verimli şekilde yetişmesine imkan tanır. Ve ben aklımda dönüp duran soruyu araştırmadan önce cevabını Sevgili Babam sayesinde öğrenmiştim. Kavak ağaçları suyu severler ve suyu takip eder. Mesela bir dere yatağı boyunca uzanıp giderler.
Kavak ağacının kullanım alanları da oldukça geniştir. Örneğin;

  • Kibrit çöpü yapımında
  • Kaplama ve kontraplak yapımında
  • Mobilya yapımında
  • İlaç yapımında kullanılır.
    Kavak ağacı Dünyada en fazla Kanada da yetişir.
    Ülkemizde en çok bulunan 5 kavak türünden bahsedebiliriz. Bunlar şöyledir:
  • Ak Kavak
  • Kara Kavak
  • Fırat Kavağı
  • Boz Kavak
  • Titrek Kavak Kavak ağacının faydaları oldukça fazladır; kavak ağacının yaprak ve çiçek tomurcuklarından ilaçlar elde edilmektedir. Özellikle romatizma ağrılarına iyi gelmektedir. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına gidermeye yardımcıdır. Kavak yaprağı safra kesesi kumunun dökülmesinde etkilidir. Çay olarak tüketildiğinde ateş düşürücü etkisi vardır, ağrı gidericidir. Kabızlığa karşı etkilidir, kırık ve çıkıkların düzeltilmesinde kullanılmıştır. Kurumuş kavak dallarının yakılmasıyla elde edilen yağ, diş ağrılarının giderilmesinde etkilidir. Gördüğümüz gibi yalnızca bizlere yoldaşlık etmekle kalmayıp ruhen, zihnen, bedenen birçok faydası olan kavak ağaçlarına yalnızca köşede duran bir ağaç gözüyle bakmak sadece bizim keşfedememizden ötürüdür. Tıpkı gündelik hayatta önemsemeyip dikkatimizi çekmeyen birçok varlığın, nesnenin farkında olmadığımız gibi kavak ağaçlarının da farkında değiliz. Biz genel olarak etrafımıza karşı kör ve sağır yaşamayı daha kolay görüyoruz. Tüm dertlerin, sıkıntıların, hastalıkların dermanı elbette vardır. Yeter ki bizler görmeyi, keşfetmeyi bilelim. Huzurla kalın..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.