Eğitim

Yüksek Lisansta Not Ortalaması Önemli mi?

Yüksek lisansta not ortalaması önemli mi? Yüksek lisansta not ortalaması etkili mi? Not ortalamasının yüksek lisanstaki önemi nedir? Daha önceki yazılarımızda yüksek lisansa dair çeşitli konu başlıklarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “yüksek lisansta not ortalaması”ndan söz edeceğiz.

Yüksek Lisansta Not Ortalaması Önemli mi?

— Önemli

Tek bir cümle ile özetlemek gerekirse yüksek lisansta not ortalaması oldukça önemli bir faktör. Bu nedenden dolayı yüksek lisans yapmak isteyen adayların lisans not ortalamasının en azından 3.00 üzerinde olması gerekiyor. Neden? Not ortalaması 3’ün altında olanlar yüksek lisansa kabul edilemez mi? Bu sorulara yakından bakalım.

Not Ortalaması Neden Önemli?

Çoğu üniversitenin yüksek lisans yapmak isteyen adaylar için not ortalamasını önemsediği bir gerçek. Bazı üniversiteler not ortalamasının değerlendirmesini %20 olarak alırken bazı üniversiteler de %10 üzerinden alır. Bu ne anlama geliyor?

Şöyle ki not ortalaması 100 üzerinden 60 olan öğrenci ile not ortalaması 100 üzerinden 90 olan iki öğrenciyi karşılaştıralım.

— Not ortalamasının değerlendirmede %20 etki ettiği bir üniversitede 60 diploma puanı olan kişi 12 puan alır. Diploma puanının değerlendirmede %10 etki bir üniversitede ise aynı kişi 6 puan alacaktır.

— Not ortalamasının değerlendirmede %20 etki ettiği bir üniversitede 90 diploma puanı olan kişi 18 puan alır. Diploma puanının değerlendirmede %10 etki bir üniversitede ise aynı kişi 9 puan alacaktır.

Bu rakamlar doğrultusunda ortaya çıkan değerlendirmede iki aday arasında ya 3 puan ya da 6 puanlık bir fark olacaktır. Bu fark, özellikle yüksek lisans değerlendirmesinde oldukça kritiktir.

Örneğin ALES puanı 90 olan ancak diploma puanı birbirinden farklı olan iki kişi arasında üniversite yönetimi varsa bilimsel yeterlilik sınavına ve mülakat puanına göre alım yapacaktır.

Eğer diploma notu sizden yüksek diğer adayları bilimsel yeterlilik sınavında veya mülakatta geçemediyseniz sistem sizi otomatik olarak eler. Bu nedenle diploma notu düşük olan öğrenciler aradaki farkı bilimsel yeterlilik sınavı ve mülakatta kapatmak zorundadır. Ancak şöyle bir senaryo çizebiliriz. Bir üniversitenin değerlendirme ölçütleri şöyle olsun:

% 50: ALES
% 10: Diploma Notu
% 20: Bilimsel Yeterlilik Sınavı
% 10: Mülakat

Senaryoya konu olan kişi de yukarıdaki yazılı ölçüt/sınavlardan şu notları alsın;

ALES: 90
Diploma: 60
Bilimsel Yeterlilik Sınavı: 80
Mülakat: 80

———————————————————

Yerleştirme Puanı: 74

Eğer başvuracağınız üniversitede kontenjan varsa ve başvuru yapan adaylar düşük puanlarla başvuru yapmışsa bu puanla rahat bir şekilde girebilirsiniz. ALES puanınız, bilimsel yeterlilik sınavınız ve mülakatınız iyiyse yüksek ihtimalle kabul edilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.