Eğitim

Yüksek Lisansta Yerleştirme Puanı Nasıl Hesaplanır? Yüzdeli Yüksek Lisans Puan Hesaplaması

Yüksek lisansta yerleştirme puanı nasıl hesaplanır? Yerleştirme puanı hesaplarken nelere dikkat edilir. Yerleştirme puanı hesaplama yöntemi nedir? Daha önceki yazılarımızda yüksek lisansa dair çeşitli konu başlıklarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca yüksek lisansta yerleştirme puanı hesaplamasından söz edeceğiz.

Yüksek Lisansta Yerleştirme Puanı Nasıl Hesaplanır?

Öncelikle her üniversitenin yüksek lisans aday sıralama ölçütleri farklıdır. Bu nedenden dolayı değerlendirmede de hesaplar buna göre yapılır. Örneğin bir hesaplama yapalım ve bu örnek üzerinden devam edelim.

X Üniversitesinin Değerlendirme Ölçütleri

Parantez içinde yer alan bölümde ise bir kişinin aldığı puanlar yer almaktadır.

ALES: %50 (90) =46
YDS/YÖKDİL: 10 (80) =8
Diploma Notu: 20 (80) = 16
Mülakat: 20 (75) = 15

Yerleştirme Puanı: 85

Y Üniversitesinin Değerlendirme Ölçütleri

Çoğu üniversitede ALES, değerlendirmede yüzde elli etkilidir.

ALES: %50 (70) =35
Diploma Notu: %20 (60) = 12
Bilimsel Yeterlilik Sınavı: %20 (50) = 10
Mülakat: %10 (60) = 6

Yerleştirme Puanı: 63

Z Üniversitesinin Değerlendirme Ölçütleri

ALES: %50 (84) =42
Diploma Notu: %20 (75) =15
Mülakat: %30 (70) = 17,5

Yerleştirme Puanı: 74,5

Değerlendirme ölçütleri yukarıda da belirttiğimiz gibi üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir. Bu, üniversitelerin yüksek lisans kontenjan bilgileri ve bölümlerin açıklandığı kılavuzda da açıkça belirtilmelidir.

Burada açıkça görüldüğü üzere adayların özellikle ALES sınavına iyi çalışmaları ve lisans ortalamalarını yüksek tutmaları gerekmektedir. Nitekim bazı üniversiteler, yabancı dil puanını sadece bir kriter olarak kabul edip değerlendirme ölçütleri arasında saymamaktadır. Öte yandan adayların alan dışından tercih yapacaksa bilimsel yeterlilik sınavına da çalışmaları gerekecektir.

Önemli Not: Bazı üniversitelerde adayların mülakata hak kazanabilmeleri için en az 60 puan ya da en az 65 puan almaları gerekmektedir. Örneğin Marmara Üniversitesi, yüksek lisans alımında adayların en az 60 puanı geçmelerini, doktora adayları içinde 70 olan baraj puanını geçmelerini talep etmiştir. Marmara Üniversitesi yukarıda verilen X üniversitesidir. ALES puanı 70, bilimsel yeterlilik sınavı 60, diploma notu 60 olan birisi 59 yerleştirme puanı ile mülakata haz kazanamaz.

Tüyo: Yüksek lisansta en önemli faktör hiç şüphesiz ALES. Bu sınava adayların oldukça iyi çalışmış olması gerekiyor. Nitekim ALES puanı çoğu üniversitede %50 olarak sonuca etki etmektedir. İkincil öncelik vermeniz gereken ise not ortalamanız. Üniversite son sınıfa geldiğinizde yüksek lisans yapmak istiyorsanız ve not ortalamanız da düşükse, yükseltmeniz oldukça zor. Bu nedenden dolayı yüksek lisans yapma kararınızı erkenden vermenizde ve bu karar doğrultusunda ortalamanızı yüksek tutmanızda fayda var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.