Mitoloji

Yunan Mitolojisinde Kronos Kimdir? – Kronos’un Dönemi

Kronos kimdir, Yunan Mitolojisinde Kronos kimdir ve Kronos’un dönemindeki gelişmeler nelerdir? Kronos , zaman tanrısı ; altın gözlü, siyah saçlı ve elinde orağı ile heybetli  görünüşü ve sert bakışlıdır. Kronos Yunan mitolojisinde genellikle bu anlatılanlar doğrultusunda tasvir edilir. Titanların en küçüğü olan Kronos , en cesur ve en güçlüleridir. Babası Uranus’un kardeşlerini yer altında (tartaros) hapsetmesinden dolayı annesinin Uranus’e olan kininden dolayı çocuklarına Uranus’u öldürmesi için söylevde bulunuyor lakin babalarından korkan kardeşleri görevi kabul etmiyor. Görevi kardeşleri arasında tek kabul eden Kronos , annesinin  de yardımı ile  babasının başta cinsel organı olmak üzere bütün vucudunu  biçiyor elindeki orak ile, orağı da annesi, Gaia göğsünden çıkardığı çelik ile yapıyor. Babasının cinsel organını denize atıyor ve denizdeki köpükler ile etkileşime giren cinsel organ orada güzellik ve aşk tanrıçası olan Aphrodite doğuyor. 

Yunan mitolojisinin önemli figürlerinden olan Kronos, babasının saltanatına son verip babasını biçtikten sonra babası ölmeden Kronos’a senin oğlun da bana yaptığın gibi senin saltanatına son verecek dedi, Kronos babasının dediği bu sözden o kadar çok etkilendi ki kimse ile evlenmedi ama en sonunda aşkına yenik düşüp kız kardeşi Rhea ile evlendi. Görkemli bir düğün eşiliğinde evlendiler ve bu düğünden sonra altın çağ daha da huzurlu geçmeye başladı. bu evliliğin ilk meyvesi  Hestia (şarap tanrıçası) olmuştur. İlk başlarda çocuğuna çok iyi babalık yapan Kronos sonradan çocuğun titan olmadığını, titanlardan daha güçlü ve güzel olduğunu fark edince babasının sözleri aklına gelir ve biranda dehşete kapılır ve hemen Hestia’yı  yutar. Sonra sırası ile 
 Demeter (bereket tanrıçası; baharın gelişinin habercisi) ve Hera (evlilik tanrıçası) isimlerinde üç kız doğmuş, Hades (yer altı tanrısı), Poesidon (deniz tanrısı) ve Zeus (gök tanrısı) adlı erkek çocuğu da dünyaya gelmiştir ve bunlarıda yutmuştur. ( Zeus hariç). [ Kronos’un sonu Zeus’un başlangıcı yazımızda daha detaylı anlatılmıştır. ]
 

Kronos bu nedenden dolayı resimlerde küçük bir çocuğu yerken tasvir edilir. İlk iş olarak kardeşleri Titanları yer altında ki zindanlarından kurtardı. Kronus’ un saltanatı zamanında da kainatın yaradılışı durmadı devam etti. Bunlar şu şekilde teşekkül etti; Khaos ile Erobos’un kızı olan Nyks Moros’u Siyah Kere (Moire) yi Tahnatos (ölüm)’ü Hypnos (uyku ve düş) leri doğurdu. Sonra Mamos (alay), Oizys’i (acı ve şikayet), Okean’ın arkasından altın elmaları bekleyen Hesperides’leri, doğumdan ölüme kadar iyi ve kötü ömrümüzün kaderini yazan Parkae’leri, Moir‘ları Klotho, Lakhesis, Atropos’ı dünyaya getirdi. 

Kabartma üzerine işlenen Kronos figürü.

Daha sonrasında fanilerin hayatını dehşete düşüren Nemesis (öç, hile, kızgınlık ) Eris (nifak) doğdular . Eris’ ten de Ponos ( ızdırap ), Algos ( fenalık ) , Loimos (açlık), Apathe (hile) savaşlar, adam öldürme, şüphe, zulüm, intikam, ant almak kısacası ne kadar kötü şey varsa doğdu. Bunlardan da anlaşılacağı gibi bunlar insanların hayatında pek dahi olan sembollerdir.

Pontos (deniz), Gaia (toprak) ile evlenerek doğruyu sever hakikatli Nereus, kocaman Thaumas , cesur Phorkys, güzel yanaklı Keto, çelik yürekli Euryebie ‘ nin doğumları gerçekleşti.

Nereus ile Okeanos‘un kızı Doris‘den Nereides ‘ler denilen elli kız doğdu, Thaumas ile Elektra‘dan İris, güzel saçlı Harpyi’ler doğdu. Phorkys ile Kete’den Geras (iğrenç ihtiyarlık) dünyaya beyaz saç ile gelen Okean’un ötesinde Hesperides’ler ülkesinde yaşayan Graiai’ler doğdu. Sıra titanlara gelmişti. Bir kısmı ensest birleşmelerle bir kısmı da peri kızları ile evlenerek çoğaldılar.

Okeanos ile Thetis’den bin erkek çocuk dünyaya geldi = ırmaklar, üç bin kız = su perileri oldu ve dünyada nehirler böyle oluştu. Sonra akıl ve hikmet tanrıçası Metis, ( Athena’nın annesi), Tykhe (servet), styks (cehennem ırmağı) doğdu. Hyperion ile Theia’dan; Helios (güneş), Selene (ay), Eos (şafak) tanrı ve tanrıçaları doğdular.

Krios ile Eurybian’dan Astreos, Pallas, doğdu. İapetos ile Okeanide, Klymene‘ den bazılarına göre Asie’den Atlas, Menoetios, Epimetheus ve Prometheus‘ doğdular. 

subutay

Merhabalar. Mimar Sinan Üniversitesi Klasik Arkeoloji 1. sınıf öğrencisiyim. Marmara Üniversitesi Coğrafya Öğretmenliğini bitirdim. Mitoloji hakkındaki bilgilerim Mimar Sinan'daki kıymetli hocalarım ve kitaplar sayesindedir. Bu bilgilerimi sizler ile paylaşmaktan oldukça mutluluk duyuyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.