İran TarihiSavaşlar Tarihi

Yunan-Pers Savaşları’nda Persler

Demokrasi sever aziz Yunanların düşmanı olan Persler hakkında bildiklerimiz daha çok başkalarının onlar hakkında yazdıklarından oluşmaktaydı.

Pers Akamenit Hanedanı, Kral Büyük Kiros tarafından M.Ö 509 yılında kuruldu. Kiros göçebe savaşlarıyla Mezopotamya’nın büyük bir bölümünü fethetti. Buna Babil Krallığı da dahildir.

Persler fethettikleri yerlerdeki halkları sıkmadan ve son derece devletçi bir politika çerçevesinde yönetiyorlardı. Yeni fethettikleri bölgelerin krallarına ve ileri gelenlerine krala bağlılık yemini edip, vergilerini ödemesi koşuluyla dokunmuyorlardı.

Öte yandan vergiler yüksek değildi ve Persler ticaret ağını genişletmek maksadıyla yollar ve kaliteli altyapılar ile şehirlerini dizayn ediyorlardı. Bu konuda Herodot şöyle der;

“Ne kar, ne yağmur, ne sıcak, ne karanlık onlara verilen görevi tam hızla yerine getirmekten alıkoyabilir.”

Persler dinde de fethettikleri yerlerdeki insanlara özgürlükler tanıyorlardı. Hatırlatalım, Persler Zerdüşttü ve kimilerine göre bu dünyanın ilk tek tanrılı dini olarak kabul edilir. Hepimizin çok yakından tanıdığı iyi-kötü ikilemini tanıtan zerdüştlüktü. Melek ve şeytan, doğru ve yanlış gibi.
Persler şaşırtıcı bir şekilde kendi dinlerini diğer topluluklara yayma ve zorla kabul ettirme gibi misyonerlik faaliyetlerinde bulunmuyorlardı.

Zerdüştlük köleliği de yasaklayan bir inanış olduğundan dolayı Pers İmparatorluğu sınırları içerisine ‘kölelik’ hiç duyulmamış birşeydi.

Kısacası M.Ö 5. yüzyılda yaşıyor olsaydınız Pers İmparatorluğu en ideal yerdi diyebiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.