Mitoloji

Yunan Thegonisi – Evrenin Yaratılışı ve Tanrıların Doğuşu

MÖ 1000 yıl önce Homeros’un döneminde bile dini bir mabet yoktu. İlyada ve Odisse de bile Yunan halkının inandığı tanrılar ve tanrıçalar kendilerine atfedilen efsaneleri, vasıfları ve fizyolojik özellikleri dahil kendilerini gösteriyordu. Fakat Homeros dahil tanrıların nerelerden çıktığını nasıl, var olduklarını hiç bahsetmedi. Homeros sadece Zeus‘ un Kronos‘ un oğlu olduğunu, Okeanos ile karısı Thetis‘ in bütün tanrıların ve varlıkların sahibi olduğunu söylemiştir.

Homeros

Sonradan ise Yunanlılar insanlığın doğasında olan merak duygusu ile tanrıların nereden geldiğini merak edip araştırmaya, kafa yormaya başladılar.


Hesiodos

MÖ 800′lerde Hosiodos‘ın “Theogoni” si mitolojinin en eski temel taşlarını oluşturur ve öncül kaynaklardandır. Hosiodos bu eserinde tanrıların nereden, nasıl olduğunu, onların maceralarını anlattığı gibi evrenin de nasıl yaratıldığını anlatmaya çalışmıştır. Onun bu eseri hem Theogonie hem de CosMogonie (doğum, evren) dir. Eski Yunan halkının inançlarını derleyip toparlayan Hesiodos’un şiirleri kendisinden sonra gelen bütün Yunan şairleri ve bilgin kisiler tarafından itirazsız kabul edilmiştir.

EVRENİN YARADILIŞI VE TANRILARIN DOĞUŞU

Bütün insanların merak konusu olduğu gibi eski Yunan halkının ilk öğrenmek istediği şey evrenin nasıl oluştuğudur. Onlar yerin, havanın, ışığın, suyun, güneşin, ayın kısacası bu evrendeki her şeyin nasıl olduğunu merak ediyorlardı. Yeterli bilgileri olmadığından bütün bu yaradılışı ve diğer tabiat olaylarını canlı birer varlık gibi görerek onlar hakkında fikir yürüttüler. Yeri, göğü, suyu, ışığı birer tanrı kabul ettiler ve onları insan şeklinde düşünüp tasvir ettiler. Lakin dikkatli gözlemler sonucunda bunların yanı ilk tanrıların başlarından geçen olayların birer doğa yani bir çeşit tabiat olaylarının birer göstergesi olduğunu anlamak zor değildir.

Magnum Khaos

Hosiodos’a göre, ortaya çıkan Khaos karışık ve hiç bir şekilde anlamı olmayan uçsuz bucaksız bir boşluğa ve karanlığa tekabül ediyordu . Khaos’dan ortaya çıkan ve her şeyin kaynağı olan Gaia (yer) ortaya çıktı . Sonra sevginin temeli insanları ve varlıkların birbirine kenetlenen birbirine yakınlaştıran çoğalma sembolü olan Eros (aşk) doğdu.

Eros, Yunan mitolojisinde tanrı Hermes’in altından asası olan 
Caduceus’i tutuyor.

Khaos’dan Erobos (gece) doğdu. Khaos ve Erobos birleşerek yerin üst tabakasının ışığı olan Aither ve yeryüzünün ışığı olan Hemera‘yı doğurdular. Işık meydana geldikten sonra yaradılış durmaksızın devam etti.

Khaos bunları doğururken Gaia da yıldızlar ile kaplı olan sonsuz gökyüzü olan Uranus (gökyüzü) doğurdu. Ondan sonra Gaia yüksek dağları, dalgaları bulunan Pontos (deniz)’ u meydana getirdi.

subutay

Merhabalar. Mimar Sinan Üniversitesi Klasik Arkeoloji 1. sınıf öğrencisiyim. Marmara Üniversitesi Coğrafya Öğretmenliğini bitirdim. Mitoloji hakkındaki bilgilerim Mimar Sinan'daki kıymetli hocalarım ve kitaplar sayesindedir. Bu bilgilerimi sizler ile paylaşmaktan oldukça mutluluk duyuyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.