Ekonomi

E-Ticaretin Artan Gücü ve Önemi

Mobil aplikasyonlar ve internet kullanımının artmasıyla ülkemizde e-ticaret oranında da ciddi artışlar yaşanmaya başlamıştır. Üstelik e-ticaret/e-alışveriş, birçok sektörü olumsuz etkileyecek kadar büyümüştür. Alışveriş Merkezlerinin gün geçtikçe değersizleşmesi (her ne kadar ülkemizde aynı durumdan bahsedemesek de) ve geleneksel alışveriş yöntemlerinin terk edilmesi akla gelen ilk eksiler. Öte yandan e-ticaret, kartopu halinde büyüyen geniş bir kullanıcı yelpazesine sahip. Amazon, E-buy gibi küresel alışveriş sitelerinin de katkısı ve ilham kaynağı oluşu ile e-ticaret/e-alışveriş hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuş durumda. Peki e-alışverişe talep ve ihtiyaç bu kadar fazla?

  • Zaman

Gün geçtikçe daha da değerli bir hale gelen zaman kavramı sayesinde mağazaya ya da satışın yapıldığı şubeye gitmektense uygulama ya da internetten saniyeler içinde elinde bulunması gereken ürün-hizmet ya da servisi bulabiliyor.

  • Rahatlık

Mağazaya ya da şubeye gitmek, yapacak bir işi olmayan insanlar için bile kimi zaman ‘’külfet’’ haline gelebiliyor. Bir gün geç olsa da elinde olması gereken ürünü almış oluyor ve böylece rahatlığından taviz vermeyip kargosunu evden çıkmadan alabiliyor. Şüphesiz bu müthiş rahatlık, insanları geleneksel alışverişi tercih etmesini –er ya da geç– sonlandıracak çok büyük bir potansiyeldir.

  • Güvence

Artık kapıda teslim kargodan gelen eşyalar gerek kargo şirketi, gerek marka olsun her türlü tedarikçinin sırtına ağır bir yüklemiş gibi. Aldığınız ürünün defolu ya da hatalı çıkması ile hem kargo şirketi, hem de gönderici firma büyük bir topun altına girmiş oluyor.

Rakamlarla E-Ticaret

Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin E-ticaret karnesi (raporu) açıklanmış ve bu tabloda radikal sıçramalar yaşanmıştır. Şöyle ki;

  • Türkiye’deki e-ticaret hacmi, 2016 yılı itibariyle 17.5 milyar Türk Lirası’na ulaştı. 
  • Global e-ticaretin hacmi son 4 yılda 630 milyar dolardan 1,6 trilyon dolara, toplam perakende içerisindeki payı ise %4,2’den %8,5’e ulaştı. 2021 yılında bu oranın %13 seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor.
  • 2020 yılında global e-ticaret hacminin %64’ünün gelişmekte olan ülkeler (Türkiye, Çin, Brezilya vs) tarafından oluşturulması bekleniyor. Dünyada, okyanuslar ötesi e-ticaret hacmi 400 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Okyanuslar ötesi e-ticaret büyümesine devam ederek, 2020 yılında 1 trilyon dolar sınırına yaklaşması da tahmin edilenler arasında. 
  • 2016 yılı itibarıyla Türkiye’de gerçekleşen e-ticaret işlemlerinin hemen hemen %19’u akıllı telefon ve tabletler üzerinden gerçekleşti. 2021 yılı için bu oranın % 49 seviyesine ulaşacağı söyleniyor. 
  • Türkiye’de internet erişimine sahip her 3 kişiden sadece 1’i online alışverişi tercih ediyor.
  • Tüketiciler ürün araştırmak için mobili, ürün satın almak içinse daha çok masa üstünü tercih ediyor.
  • Uygun fiyat beklentisi, Türkiye’de ”online alışverişin” tercih edilmesindeki en önemli sebep.

Hizmet ve imkanın sınırlarının tahmin edilemez boyutlara ulaştığı günümüz dünyasında belirli bir kitleye hitap eden markların sayısında çok ciddi bir azalma yaşanıyor. Artık markalar belirli bir kitleye hitap etmekten çok kitleyi geniş bir aralıkta tutma peşinde. Bu akım beraberinde birbiri üzerine geçme (overlap) aşamasını da doğurdu. Bu sayede bir marka tutkunu aynı zamanda birkaç farklı markanın da tutkunu ve bağımlısı olabiliyor. Bu farklı markalara bağımlılığın etkilediği en önemli yerlerden biri de hiç şüphesiz geleneksel alışveriş. ABD’de birçok AVM’nin kapanmasının ardında bu sebep yatıyor.

İkinci El Devrimi

Sineklikten otomobile, atkıdan vazoya kadar geniş bir yelpazede ürün çeşitliliği barındıran ikinci el sektörü mobil uygulamaların artmasıyla çok daha büyük bir ivme kazandı. Kullanıcı sayılarının azımsanmayacak kadar fazla olduğunu düşünürseniz, her ürünün bir alıcısı veya satıcısı mutlaka bulunuyor. İnternet üzerinden ticareti farklı bir boyuta taşıyan ikinci el mobil uygulamaları pazarlamacılar ve girişimciler için bir fırsat niteliğinde. Ayrıca bu mobil uygulamalar küresel anlamda ciddi yatırımlar alıyor. İkinci el mobil uygulamalarının en çok karşılaştığı problemlerin başında ‘kargo’ geliyor. Çözüm arayışlarında olan şirketler bu sorunu kargo şirketleriyle anlaşıp çözerek daha da büyümeyi hedeflemekte.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.