Hipovolemi Nedir? Nasıl Düzelir? Belirtileri Nedir?
Hipovolemi, vücuttaki kan hacmindeki azalma olarak tanımlanır. Hızlı kalp atışı (taşikardi), düşük kan basıncı (hipotansiyon), cilt soluklaşması ve perfüzyon yokluğu, baş dönmesi, baygınlık, mide bulantısı, çok susuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir. Fiziki muayene ile eksternal (dış) kanamayla birlikte internal (iç) kanamaların var olup olmadığı araştırılmalıdır. Vücuttaki kan hacminin büyük bir kısmının kaybedilmesi sonucu nabız zayıflar, bilinç kaybı gerçekleşir. Kan vücut ısısının dengelenmesini sağlayarak kan pıhtılarını oluşturur ve oksijeni vücuda taşır. Kan hacmi azaldığında ise organlara yeterli oksijen gitmediği için işlevleri azalır. Bu durum hipovolemik şoka zemin hazırlar. Hipovolemik şokun nedenleri:
- Kanama (hemorajik şok); ağır intestinal kanamalar, aort anevrizması yırtılması, travmaya bağlı dış kanamalar, retroperitoneal dış kanamalar.
- Akut plazma kaybı; geniş yanıklar sonucu dış kayıplar, peritonit, pankreatit, intestinal obstrüksiyonlar gibi büyük intraabdominal sıvı kaybına neden olan durumlar.
- Akut ekstrasellüler sıvı kaybı; kusma ishal gibi dış kayıplar, diabetes mellitus, diabetes insipits, fazla diüretik kullanımı, akut böbrek yetmezliğinin diürez dönemi gibi nedenlerle aşırı idrar ile olan sıvı kayıpları.
Nasıl Tedavi Edilir?
- Müdahelede ilk adım havayolunu açmak ve yeterli ventilasyonu sağlamaktır.
- Şoka neden olan dış kanama ise kanama durdurulur.
- Eğer hipovolemi diyare (ishal) ya da kusmaya bağlı ise kusma ve diyareyi önleyen ilaçlar
verilir. - Hastanın vital bulguları alınarak kaydedilir.
- Şoktaki hastaya oral yoldan hiçbir şey verilmez.
- Hasta entübe edilerek %90-100 oksijen verilir.
- Kan basıncı ölçümü sürekli yapılır ve pulse osimetri ile oksijen konsantrasyonu sürekli
izlenir. - Hastanın kaybettiği sıvının yerine konulması için yeterli sayıda damar yolu açılır, sıvı
tedavisi yapılır. - EKG cihazı ile kalp ritimleri izlenir.
- Hastaya nörolojik muayene yapılır.
- Mümkün olan en kısa zamanda hastaneye gönderilir.