Kelimeler

Peyker Nedir? Ne Demek?

Peyker nedir? Ne demek? Peyker kelimesinin anlamı nedir? Daha önceki yazılarımızda gündelik hayatta sıkça kullanılan veya kullanımı eskiyen kelimelerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “peyker” kelimesinden, anlamından, kökeninden, cümle içi kullanımından ve kullanım alanlarından söz edeceğiz. 

Peyker Ne Demek? 

Yüz, surat, çehre anlamlarına gelen, kişinin yüz bölgesini ifade etmek kullanılan bir kelimedir. 

Peyker Kime Denir? 

Peyker kelimesi, bir isim olarak da kız çocuklarına verilebilir. Gündelik hayatta kullanılan kelimeler arasında olmasa da bir kız ismi olarak da kullanılır. 

Peyker Kelimesinin Kökeni Nedir? 

Peyker kelimesinin dilimize Farsçadan geçmiş bir sözcük olduğu ve kelimenin orijinalinin Farsça olduğuna dair görüşler olsa da Farsçada “P” harfinin olmaması bu görüşün doğru olamayacağını gösterir. Kelime, daha çok Farsça-Türkçe karışımı bir kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Osmanlı edebiyatında Farsçanın özellikle Duraklama Döneminde etkisini göstermesi ile Osmanlı edebiyatında Farsça tabir ve kelimeler de kullanılmıştı.

Sultan I. Ahmet’in eşi, IV. Murat’ın annesi olan Kösem Sultan için bizzat Sultan I. Ahmet tarafından kullanılan bir kelime olan “mahpeyker” kelimesi de ay yüzlü anlamlarına gelir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.