Kelimeler

Bileti Kesilmek (Biletini Kesmek) Ne Demek?

Bileti kesilmek nedir, biletini kesmek ne anlama geliyor? Daha önceki yazılarımızda gündelik hayatta sıkça kullanılan veya kullanımı eskiyen çeşitli kelimelerden ve deyimlerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “bileti kesilmek” ve “biletini kesmek” deyimlerinden söz edeceğiz. 

Bileti Kesilmek Ne Demek? 

Herhangi bir nedenden ötürü bir kurum veya kişi tarafından istenmeyen veya yararsız olarak görülen kişi ya da kişiler hakkında kullanılır. Örneğin sezon boyunca istenilen performansı veremeyen ve takımda en fazla maaş alan futbolcular arasında yer alan bir oyuncunun yönetim tarafından gözden çıkarılması bileti kesilmek olarak tanımlanır. Bu futbolcudan, bileti kesilerek kendisine başka bir takım bulması istenir veya yönetim başka bir kulüple anlaşma yaparak futbolcu ile yollarını ayırır. 

Biletini Kesmek 

Bir kişi ya da kurumun başka bir kişi ya da kurumu gözden çıkarması anlamına gelir. Biletini kesmek, karşı tarafı istememek ya da yararsız görmek olarak tanımlanabilir. Örneğin çalışanlarından birinin mesai arkadaşları arasında huzursuzluk çıkardığını ve verimi düşürdüğünü düşünen bir patron bu çalışanını işten çıkararak onun biletini kesebilir. 

Bu iki terim de birbiri yerine kullanılabilir. Genelde yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi futbol literatüründe sıkça kullanılan ifadelerden biri olmakla birlikte gündelik yaşamda da örneklerine ve cümle içi kullanımlarına denk gelmek mümkündür. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.