Hamaset Nedir? Hamaset Edebiyatı Ne Demek?
Hamaset edebiyatı, hamaset siyaseti veya hamaset nutukları gibi kalıplaşmış ifadelerle kullanımı yaygın olan hamaset kelimesi ne anlama geliyor? Hamaset ne demek?
Hamaset Ne Demek?
Hamaset; yiğitlik, kahramanlık anlamlarına gelen bir sözdür. Fakat günümüzde özellikle siyasi ve sosyal alanda hamaset edebiyatını sıkça görmekteyiz. Peki hamaset edebiyatı nedir? Ne demek?
Hamaset Edebiyatı Nedir?
Daha önceki yazılarımızda “Tarihiyle Övünmenin Sınırlarını Aşmak” ve “Üçüncü Sınıf Milliyetçilik” yazıları altında bu kavramdan uzun uzun bahsetmiştik.
Hamaset edebiyatı, “vatan millet Sakarya” edasıyla yapılan ve içi boş, kuru bir milliyetçi-tarihsel edebiyatın ismidir.
Gerçekten de tarihiyle övünmenin sınırlarını aştığımızda, gerçekleri görmek zorlaşabiliyor. Tarihliyle övünmek, şimdiki zamanda yaşayan tatsızlık ve olumsuzlukları kapatmanın bir yolu olsa da bu çoğu zaman kişinin aleyhine olabiliyor. Bir toplum olarak kabul ettiğimizde, böyle bir yanlışın genele yayılması daha kötü sonuçlar doğurabilir.
Zira geçmiş ve geçmişte yaşananlar, birtakım çevreler tarafından artniyetli olarak kullanılabilir. Geçmiş ve tarih insanlara daima sıcak ve samimi geldiğinden bu unsurlar çoğu zaman birer propaganda aracı olarak da kullanılır.
Hamaset edebiyatı, temeli şovenizme dayanan bir ekoldür. Bu ekol çerçevesinde insanlar, şimdiki durumlarından bağımsız olarak bugünü geçmişe göre yorumlarlar. Bu ise katmanlı bir yanlışı ortaya çıkarır.
Siyasette, özellikle dindar ve muhafazakar parti ve sivil toplum kuruluşlarının bu unsurlar üzerinden yürüdükleri bariz ve aşikardır. Hamaset edebiyatı, bilinçsiz ve okumayan toplumlarda epey etkilidir. Zira insanlar gerek tarihleriyle gerekse yetiştirdikleri kahramanlarla övünmeyi severler.
Hamaset edebiyatı, milliyetçilikle bağdaştırılamaz. Zira milliyetçilik olgusu kuru olmayan ve belirli temellere dayalı bir düşünce sistemidir. Atatürk milliyetçiliğini örnek olarak aldığımızda hamaset edebiyatının milliyetçilikten ziyade bir “taklit” olduğunu görürüz.
Dünyada artan ve gideren etkili olmaya başlayan faşizm, hamaset edebiyatı ile kitleleri uyuşturmayı başarabilir.