Atasun’da Çalışmak
Türkiye’nin önde gelen gözlük mağazası olan Atasun, dünya genelinde 44 ülkede faaliyet göstermekte. 6.000’den fazla mağazası bulunan optik perakende devi Atasun, bünyesinde 25.000’den fazla çalışanı barındırmakta. GrandVision adlı Hollanda menşeli firmanın devralmasıyla büyümesini artıran Atasun, Ossè, Mustang, Rayban, Solaris, Armani, MiuMiu, TagHeuer, Heritage, Persol gibi markaların Türkiye distribütörlüğünü yürütüyor. Peki Atasunda çalışmak nasıldır? Atasun’da optisyen, satış danışmanı ücretleri nedir? Pirim nasıl gerçekleşir? Çalışma koşulları nelerdir? Tüm yönleriyle Atasun’da çalışmak.
Açılış
Alışveriş merkezlerindeki mağazalar saat 10’da Alışveriş mağazasının açılmasıyla açılır ve mağaza yine Alışveriş merkezinin kapanmasıyla kapanır.
Açılış, genellikle satış danışmaları veya mağaza müdürleri tarafından gerçekleşir. Açılış saatlerinde sabahçı olan çalışanların açılışta mağazada olması gerekiyor.
Cadde mağazaları ise saat 9’da açılıyor. Açılışta gelen sevkiyatlar reyonlara dizilir ve gözlükler satışa hazır hale getirilir. Gözlükler alarmlanır, poşetlerinden ve kılıflarından çıkartılır.
Kapanış
Mağazanın kapanışları her mağazada olduğu gibi Atasun’da da en sıkıntılı evredir. Mağaza kapanışlarında bozulan ve yerlerinden çıkan gözlükler yerlerine takılır, gözlükler silinir ve mağaza satışa uygun bir şekilde bırakılarak kapanır.
Alışveriş merkezindeki mağazalar alışveriş merkezin kapanmasıyla birlikte saat 10’da kapanır. Cadde mağazaları ise akşam saat 7’de kapanıyor.
Çalışma Koşulları
Mağazada neredeyse hiç oturma şansınız olmuyor. En azından durum satış danışmanları için böyle. Optisyenler için bu durum biraz daha sorunsuz.
Mağazada sürekli bir hareket halindesiniz. Müşteriler için en uygun gözlüğü sunmak zorundasınız. Bunu yaparken mağazanın genel düzenini korumak mecburiyetindesiniz. Düşen, bozulan, kirlenen gözlükleri tekrar eski haline getirmek, müşterilerin taleplerini yerine getirmek gibi bir sürü iş sizleri bekliyor olacak.
Atasun’un eğer cadde mağazalarında çalışıyorsunuz mola vakitleri ve sigara molası vermek biraz daha kolay. Mağaza içinde müdürden izin alarak çay ya da sigara molası alabilirsiniz. O konuda Atasun, esnek bir yapıya sahip.
Ücretler
Ücretler tamamen dalgalı. Satış danışmanları, proje destek elemanları ve optisyenler olmak üzere maaşlar farklılık gösteriyor. 2017 için maaşları şöyle sıralayalım:
Proje Destek Elemanları: 1260 TL
Full Time Satış Danışmanları: 1800-2000 TL
Optisyen: 2200-2500 TL
Müdür: 3500-3800 TL
Ücretler elbetteki çalışma günlerine göre. Proje destek elemanları dışında diğer tüm çalışanlar haftada 6 gün çalışırlar. Optisyenler için durum biraz farklı. Optisyenler hafta sonları çalışmayabiliyor.
Proje Destek Elemanı
Proje destek elemanları Nisan ayında başlayıp Ağustos ayı sonuna kadar çalışırlar. Bu süre içerisinde genellikle Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri çalışırlar. 75 TL günlük ücret; 15 TL yol ücreti alırlar. Toplamda maaş 1080 TL oluyor. 15 TL günlük yemek ücreti alan proje destek elemanlarının maaşı totalde 1260 TL oluyor. (Bu oranlar 2017 yılı için geçerli)
Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri mağazada bulunan proje destek elemanları 12-9 vardiyasında çalışırlar.
Mağazada daha çok Full Time satış danışmanlarına destek verirler. Sorumluluları azdır. Yaz döneminde çalıştıkları için sadece güneş gözlüğü satmakla sorumludurlar.
Yine aynı şekilde mağazanın genel düzeninden de sorumludurlar.
Full Time Satış Danışmanları
Mağazanın en çok çalışan ve omuzlarında en büyük yükü taşıyan görevlileridir. Gözlük satımından, kasadan ve mağazanın genel düzeninden de sorumludurlar. Pirim hedefini gerçekleştirme konusunda en önemli iş satış danışmanlarınındır.
Satış danışmanları, haftada 6 gün çalışırlar. Vardiyaya göre değişiklik gösterse de haftanın 2 ya da 3 günü mağaza açılışları yapar; geri kalan 1-2 günde de 6-7 ya da 8 gibi erken çıkışları olur.
Optisyenler
Daha çok kendilerine ayrılan bir bölümde çalışırlar. Örneğin İstiklal Atasun gibi iki katlı bir mağaza ise optisyenler mağazanın ikinci katında çalışırlar.
Güneş gözlüğü satmayan optisyenler genellikle dereceli gözlükleri satarlar. Çalışma şartları ve koşulları bakımından en rahat görevlilerdir.
Pirim
Atasun mağazalarında kişisel pirim yani performans pirimi uygulanıyor. Mağazanın lokasyonuna ve büyüklüğüne göre değişen bir hedef veriliyor ve bu hedefi gerçekleştirmesi bekleniyor. Bunun dışında çalışanlara da kendi gerçekleştirmesi gereken hedefler veriliyor.
Hemen örneklendirelim. İstiklal Atasun mağazasının 2017 Temmuz-Ağustos aylarında bir Full Time çalışanının hedefi aylık 80.000 TL ile 130.000 TL arasında değişiyordu.
Yorumlarım
Gelelim en sevdiğim kısma: Yorumlar. Atasunda çalışmak hem fiziki hem de ruhsal açıdan büyük bir zorluk. Mesai saatleri içerisinde sürekli ayaktasınız ve gün içerisinde molalar hariç oturma imkanınız neredeyse hiç yok.
Öğrenciler için genellikle Fores İnsan Kaynakları’nın düzenlediği proje kapsamında işe alımlar oluyor ve bu proje Nisan-Ağustos aylarında. Öğrenciler için burada daimi çalışmak zor. Full Time için alışma sürecini atlatırsa çok iyi. Optisyenler için Atasun çok daha iyi bir yer.
Atasun mağazaları ve genel olarak Atasun için en çok üzerinde durduğum konuların başında pirim geliyor. Kişisel pirim, her mağazanın kurdudur. Atasunda da olduğu gibi.
Birbirinden müşteri çalmalar, müşteri paylaşımları, birbirinin yani mesai arkadaşlarının arkasından iş çevirmeler hat safhada. Müdürler de bu çekişmeden gayet memnunlar.
Mağazaya bir müşteri girdiğinde müşteri satış danışmanlarının radarına giriyor, birisi satamazsa hemen diğeri müşteriye ürünü satmak için devreye giriyor. Tabi bu arada dönen yalan dolanları hiç saymıyorum.
Müşterinin ürünü satın almasının ardından iş bitmiyor. Bu sefer kasada asıl olay başlıyor. Kişisel pirim olduğundan dolayı her çalışanın bir kodu var. Kasadaki görevli satıştan önce önündeki bilgisayara satış danışmanlarının kodunu giriyor ve ürünün kim tarafından satıldığı tespit edilmiş oluyor. Kasadaki çalışanın ne kadar adil olacağı tamamen ahlak meselesi. İş yerindeki yakın arkadaşına, satmadığı ürünü satmış gibi göstermesi, kendine satış yaptırması gibi birçok konuda “ahlaksızlık” diz boyu.
Birbirinin ardından iş çevirme, müşteriye kuyruklu yalanlar söyleme, pirim konusunda ahlaksızlık, mağaza içinde dönen çifte standartlar ve daha bir sürü neden çalışanın Atasundan soğuması için yeterli sebepler.
Çalışana değer ise her perakende sektöründe olduğu gibi sıfır. Dürüst ve samimi olduğunuzda Atasunda kariyer yapma olanağınız yok. Aslında bu söz Atasunda çalışmak için söylenebilecek en önemli söz.
Tavsiyemdir; zorda, darda ve ihtiyaç anında olmadığınız sürece önünden bile geçmeyin.
Son not: Eklememizi istediğiniz fakat yazıda bulamadığınız başlıkları yorumlarda belirterek konunun her yönden aydınlatılması konusunda bizlere yardımcı olabilirsiniz.
Acaba optisyen maaşı dediğiniz ücret yol ve yemek dahil edilmiş hali mi yoksa eklenmemiş hali mi?
Yemek Ticket karta; yol ücreti ise maaş hesabına yatıyor.
Yani hepsinin toplam hali 2200-2400 diyorsunuz yanlış anlamıyorum sanırım
Evet. Ücretlerde birtakım değişiklikler olabiliyor. Detayları mülakatta söylüyorlar sadece. Bu benim sadece birkaç ay çalışmış olduğum yerdeki ücretti. İki optisyenden biri diğerinden fazla alıyordu mesela ama neye göre belirliyorlar bilmiyorum.
Çok teşekkürler ilginiz için 😉
Rica ederim
Ben mülakata girdim ama 4-5 gün oldu geri dönüşü ne zaman yapıyorlar ?
Kenan bey. Bir haftanın dolmasını bekleyin. Eğer geri dönüş olmazsa tekrar iletişime geçin. İyi günler
Hocam mülakatlardan sonra olumlu ya da olumsuz sonuç olarak dönüşü ne zaman gerçekleştiriyorlar peki girdim 4 gün oldu Bi dönüş olmadı
Satış yaptırmak için fazla derecede yalan söylemek zorunda kalıyorsunuz. Personellerin hiç biri birbiriyle geçinemez fazla satış yaparsan sadece müdür sever hayatımda gördüğüm en fazla baskı olan yer sadece cam satmıyorsunuz özellikli camları satmanız lazım bunuın içinde sağlam yalan!!!!