Spor

Basketbolda Pas Çeşitleri Nelerdir? Pas Teknikleri ve Ders Planı

Basketbolda pas çeşitleri nelerdir, pas nasıl atılır? Daha önceki yazılarımızda çeşitli basketbol terimlerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”basketbolda pas çeşitleri” konusundan söz edeceğiz.

Pas Nedir?

Bir oyuncunun diğer takım arkadaşına tek elle ya da iki elle topu vermesidir. Pas, çeşitli tekniklerle pek çok alt dallarına ayrılır. Bu yazımızda kısaca pas tekniklerinden de söz edeceğiz.

1- Yerden Pas

Oyuncunun takım arkadaşına verdiği kısa mesafeli paslara denir. Pas verilen kişi ile pası atan kişi arasında uzaklığın 2/3 oranında zemine çarptırılarak verilir. Pas atmadan önce öne doğu küçük bir adım atmak pasın yönünü ve isabetli olmasını kolaylaştırır.

2- Tek El Pas

Genelde akan oyunda hızlı top aktarımı için tercih edilen paslardır. Örneğin bir savunma ribaundu sonrasında pota altındaki oyuncunun ileri uçtaki arkadaşına verdiği uzun paslar tek el pastır. Bu paslar oyunun hızını artırır ve savunmayı dengesiz yakalar.

3- Tek El Alttan Pas

Basketbolda az tercih edilen paslar arasında yer almaktadır. Pivot oyunculara destek vermek adına tercih edilen bir pas türüdür. Genelde kısa paslardır. Tek el alttan pas verilirken topun kalça yüksekliğinde tutulmasına dikkat edilmeli, topu destekleyen diğer elin çekilmesi dikkat edilmelidir. Pas verilmesi esnasında top orta parmaklar üzerinden yuvarlanarak elden çıkartılır.

4- Çengel Pas

Basketboldaki en karakteristik paslarından biridir. Belli başlı poziyonlar sırasında tercih edilir. Oyunun sıkıştığı anlarda veya yakın mesafelerde çengel pas tercihi yapılır. Pivot oyuncularının atış yapamadığı zamanlarda diğer oyuncuların uzun savunma oyuncularına karşı hızlı topu oyuna sokmak için kullanılır.

Çengel pas sırasında sağ ile pas verecek bir oyuncu topu sağ el ve bel hizasından yan tarafa açar. Bu sırada rakibe sol omzunu dayar. Top sırayla omuz ve baş çizgisinden kaldırılır. Kulak çizgisine gelene kadar sol el topu takip eder. Top en yukarı kalktığı sırada bilek hareketi ile verilmek istenen pas yerine ulaştırılmış olur. Yapılan bu hareketlere ek olarak sağ diz, kalça ve omuzlar yukarı doğru kaldırılır. Bu sayede top daha yüksekten savunmanın da üzerinden istenilen yere atılır.

5- Arkadan Pas

Dribbling sırasında sol ayağın öne doğru çıkarılıp top arkaya alınması ve bilek hareketi ile pas verilmesi ”arkadan pas” olarak tanımlanır. Basketboldaki en klas hareketlerden biridir.

6- Baş Üstü Pas

Baş üstü pasta parmaklar topun alt yan tarafından kavranır, bilekler geride kollar hafif aşağı uzatılır. Top, bileklerden aşağı yönde düşürülürken elden çıkar. Bu pozisyonda iki el de baş üstünde konumlanır, dirsekler bükülür ve vücudun dik ve rahat olmasına dikkat edilir. Pas sonrasında avuç içleri yeri gösterir şekilde olması gerekir. Pozisyonda sıçrayarak ya da öne doğru adım atılarak pas verilebilir.

7- Göğüs Pas

Göğüs pas sırasında dirsekler vücuda yakındır, bu pozisyon esnasında kendinizi sıkmamaya gayret edin, kollarınızı öne doğru uzatın ve bilek hareketi ile topu elinizden çıkartın.

Özel Paslar

Pozisyon gereği yapılan ya da teknik dışı verilen paslardır. Örneğin tam saha pas veya ekstra paslar buna örnektir.

Full Court Pass (Tam Saha Pas)

Oyuncunun takım sayı yedikten sonra topu oyuna sokan oyuncunun en ilerideki takım arkadaşına verdiği uzu paslara denir. Bu paslar, rakip savunmayı hazırlıksız yakaladığı gibi pas atılan oyuncuya kolay sayı bulma imkanı da tanır. Genelde tek elle parmak uçlar ile verilen bu paslar, havadan atılmalıdır.

Ekstra Pas

Çizilen hücum setinde oyuncunun şut imkanı varken topu bir başka arkadaşına vermesi ekstra pas olarak tanımlanır. Bu paslar, daha müsait olana topun aktarılmasıdır. Herhangi bir şekilde verilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.