Edebiyat

Binlerce Yıllık Anlatılar: Masal ve Hikayeler

Masallar ve hikayeler, insanların hayatındaki yerleri binlerce yıla dayanan geçmişiyle edebiyat alanının göz bebekleri olarak tanımlanır. İnsanın, insan olmaya başladığı zamanlardan beri, herkes ateş başına toplanır bilge insanlardan epik ve kurgusal hikayeler dinlerlerdi. Çocuk ve yetişkin gibi bir ayrım olmadan herkesin binlerce yıldır dinlemek ve okumaktan bıkmadığı bu eserlerin, insanlarca çok beğeniliyor olmasının başlıca sebebi, insanlığın kurgusal anlatılara olan açlığından gelmektedir.

Anlatılar, çocuk ve yetişkin farketmeksizin hayal dünyası dediğimiz olgunun gelişmesini sağlarken, empati yeteneğini ise otomatik olarak güçlendirir.

Eğitici Bir Eylem Olarak Masal Okumak

Biraz daha yakın tarihlere geldiğimizde ise, anne ve babaların bu eserleri çocuklarını eğitmek için bilinçli ve sistematik olarak tercih ettiğini görürüz.

Hadi şimdi bunu biraz irdeleyelim. Öncelikle, masallar ve hikayeler sayesinde çocuklar hayal güçleri ve kreatif becerileri konusunda gelişirler. Bu tipteki eserler, çocukların kurgusal ve sanal bir dünyada düşsel bir gezintiye çıkmalarını sağlar ve biliç dahilinde fikirlerini ve hayallerini serbestçe yönlendirme özgürlüğünü tadarken, zamanla bunları dışarı vurma ve kendini ifade etme becerilerini geliştirir.

Bu tarz faydaların yanı sıra, çocukların empatik becerilerinin gelişmesi, anlatılar içerisindeki karakterlerin birbirlerine gösterdiği saygı, sevgi, hoşgörü ve iyilik gibi eylemler ile doğru orantılıdır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, eserlerin kurgusal zenginlik sunarken, zekice hazırlanmış olmalarıdır.

Eh, anlatı veya sürekli eser diye tanımladığımız bu metinler, bolca kelime içeriyorlar. Bu da çocukların doğrudan kelime hazinesine katkıda bulunduğunu gösterir diğer bir faydadır. Anlatılar içerisinde geçen olay ve eylemler neticesinde, çocuklara yeni kelimeler öğretmek, bu eserlerle birlikte çok daha kolay olacaktır ve anlatıları ebeveynlerinden dinleyen çocuklar, kelimelerin anlamlarını sormaya gerek dahi duymadan, zengin betimlemeler sayesinde çabuk bir öğrenme eğrisine sahip olacaktır.

Masal Gibi Gerçek Üstü Eserler ile Eğitim Mümkün Mü?

Birkaç paragraf önce bahsini geçirdiğimiz eğitim konusuna biraz eğilecek olursak, masal ve hikaye türündeki eserlerin, ebeveynlerin işlerini çok rahatlattığını söylemek mümkün olacaktır.

Çocuklara sorumluluk bilinci vermek, disiplin ile alakalı öğretiler sunmak, iyiyi ve yanlışı göstermek, sevgi duygusunu aşılamak ve buna benzer pek çok his, duygu, bilgi ve eylemi onlara hayali bir karakter ile özendirilerek anlatıldığında çok daha basit olmaktadır. Halk masalları olarak geçen ve herkesin küçüklüğünde mutlaka bildiği ve ebeveyn olduğunda da çocuklarına anlattığı Grimm Kardeşler masalları bünyesinde bulunan Pamuk Prenses, Kırmızı Başlıklı Kız gibi pek çok örnekte öğretici unsurların oldukça zengin bir şekilde olduğunu görürüz. İşte tam da bu noktada ebeveynler, öğretici masal ve hikaye konusuna kısır döngüde olduğunu hissedebilir ve daha güncel konuları işleyen eserleri bulmada problem yaşayabilir. Bu gibi bir his içerisine kapılan bir ebeveyn, masal oku gibi oldukça popüler ve basit bir arama öbeği ile arama yaptığında Kocaman Bi’ Site gibi eğitici hikaye ve masal yayınları yapan sitelere erişebilir.

Masal ve Hikayelerin Faydaları Nasıl Pekiştirilir?

Masal ve hikaye okuduktan sonra, bu eylemin etkisini arttırmak isteyen bir ebeveyn mutlaka eser okuması sonrası, çocuk ile sohbet etmeli ve karakterler, yaşanılan olaylar, yapılan eylemler hakkında sohbet etmeli ve karşılıklı soru cevaplar ile eserin ana fikri, teması, verilmek istenen duyguları irdelenmelidir. Bu sayede, çocuk az önce duyduğu pozitif içerikleri kelimelere dökerek kendini ifade edebilir ve her bilgiyi pekiştirebilir.

Binlerce yıldır tüm insanlık tarafından din, dil, ırk ve milliyet farketmeksizin paylaşılan bu ortak kültürü, sen de yaşat ve geleceğin mimarı rolünü üstlenerek, yarınlara güzel bireyler hediye etmek için bir masal oku…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.