Kelimeler

Cürmü Meşhut Ne Demek? Cürmü Meşhut Halinde Yakalamak Ne Demek?

Cürmü meşhut nedir, cürmü meşhut halinde yakalamak ne anlama geliyor? Daha önceki yazılarımızda gündelik hayatta sıkça kullanılan veya kullanımı eskiyen çeşitli kelime ve deyimlerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise ayrıca cürmü meşhut ifadesinden söz edeceğiz.

Cürmü Meşhut Ne Demek?

Birini suç üstü yakalamak, bir işi yaptığı esnada basmak, vaziyet ortadayken görmek gibi anlamlara gelmektedir. Kişinin özellikle aradığı veya merak ettiği bir olay ya da durumu, oluş esnasında görmek, o iş yapılırken ona şahit olmak, yapılmasına canlı gözlerle ”şahitlik” etmek anlamına gelir.

Şahitlik kelimesi önemlidir. Nitekim ”meşhut” kelimesi ”şahit olunan” anlamına gelmektedir. Cürüm ise suç, kabahat anlamına gelir. Yani tam olarak cürmü meşhut, ”şahit olunan suç” anlamına gelir. Türkçemizdeki karşılığı ise ”suç üstü yakalamak” olarak bilinir. Daha çok ”cürmü meşhut halinde yakalamak” şeklinde kullanımı yaygındır. Cürmü meşhut halinde yakalamak ise ”suç üstü yakamalak” anlamına gelir.

Cümle İçi Kullanımı

Aslında “itiraf Şark’a yabancıdır.” Şark’ta “cürm-ü meşhut”(suçüstü) halinde yakalanılmadığı sürece suç inkar edilir diyebilir miyiz? Şark’ta itirafta bulunulmaz. Hele mahrem hiç itiraf edilmez. İtiraf olsa olsa zorla ya da işkence ile alınır. Şark’ta itiraf, “adaletin”, işkencecilerin, muhafazakar kültürün duymak istediği itiraflar olur genelde.

Günah ve İtiraf, Mehmet Aydın, Sayfa 19

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.