Edebiyat

Demir Tava Geldi Kömür Bitti; Akıl Başa Geldi Ömür Bitti

Demir tava geldi kömür bitti; akıl başa geldi ömür bitti. Duyduğunuz veya duyacağınız en güzel atasözleri arasında muhakkak yerine rezervasyon yaptırılması gereken nadide örneklerden sadece biri. Bu sözde anlamından ziyade ataların ne kadar derin manası olan sözler sarf ettiklerini düşünmemek elde değil. Demir tava geldi kömür bitti; akıl başa geldi ömür bitti. Peki demir tava geldi kömür bitti; akıl başa geldi ömür bitti sözü ne anlama geliyor? Bu atasözünden çıkaracağımız anlam/sonuç veya çıkarımlar neler?

Tav Ne Demek?

Demirin işlenebilmesi ve kolay şekil alabilmesi için gerekli olan ısıya “tav” ismi verilir. Demir tava geldi derken demirin işlenmesi ve kolayca şekil alabilmesi için gerekli ısının mevcut olduğu anlamı kast edilmektedir.

İki şey var ki insanların çoğu onda yanılmıştır: Birincisi sağlık, ikincisi boş vakit.

Hz. Muhammed, bu hadisi Şerif’inde söz konusu duruma parmak basıyor. İnsanlar gerçekten de sağlık ve boş vakit konusunda yanılıyor ve bunların değerini bilmiyor.

Demir tava geldikten sonra kömürün bitmesi bir şey ifade etmez. Çünkü bu saatten sonra demirin işlenmesi için gerekli ısı yoktur. Yine aynı şekilde akıl başa geldikten sonra ömür biter. Ömür bittikten, yapılacak bir şey kalmadıktan sonra aklın başa gelmesi neyi ifade eder.

İnsanlar gerçekten de sağlık ve boş vakit konusunda bir hayli yanılgıda. Boş vakit ise dikkat çekilmesi gereken bir nokta. Zaman denen mefhum ömrün en önemli parçası. Çok vakit kaybetmemek gerekir, çok ümit kaybetmek, çok kırılmak değil de insan için boşa geçmiş bir vakit kadar telafisi olmayan şeyler ömründe çok çok azdır.

Hayat kısa kuşlar uçuyor, dünyanın yuvarlak olduğunun kesinliği kadar zamanın hızlı, göz açıp kapayıncaya kadar geçtiği aşikar. Eteğimizde topladığımız, toplayabildiğimiz ne kadar taş varsa kendimiz için de o kadar iyi olacak. Eteğimize ne kadar çok taş doldurursak o kadar iyi olacak.

Demir tava geldiğinde kömüre bakmak; akıl başa geldiğinde ise ömre bakmak gerekiyor. Ömür dediğin gelip geçici fakat insan ömründe yapmadıklarından veya yaptıklarından hep pişman olacak. Hangi yaşta ölürsek ölelim tamamlanmamış cümlelerimiz olacak. Her ölüşümüzde bir kelime eksik kalacak. Her şeyi yapsak; her sözü söylesek de içimizde çıkmamış bir kelime her zaman kalacak.

İnananlar için bu dünyada yapmadıkların sana mükafat; inanmayanlar için de (yapmadıkların) bir pişmanlık olacak. Bir tarafta yaptıklarından diğer tarafta yapmadıklarından pişman olacak şaşılası tüm Ademoğlu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.