Emlak Satın Alırken Dikkat Etmemiz Gereken Unsurlar Nelerdir?
Şüphesiz İlk adımınız bütçenizi belirlemektir. Emlak satın alırken ne kadar harcama yapabileceğinizi belirleyin ve bu bütçeye uygun evleri emlakçınızdan size listelemesini isteyin.
Konum: Evin konumu önemlidir. İşinize, okulunuza veya çocuklarınızın okuluna yakın bir yerde olması sizin için kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca, mahallenin güvenliği, alışveriş merkezlerine yakınlığı, ulaşım imkanları gibi faktörleri de göz önünde bulundurun.
Ev Durumu: Satın alacağınız evin durumuna da dikkat edin. Evin yaşına, bakımlı olup olmadığına ve yenileme ihtiyacına göre fiyatı değişebilir. Satın almadan önce evin yapısını, çatısını, duvarlarını ve tesisatını kontrol edin.
Emlak Değeri: Emlakçınızdan satın alacağınız evin emlak değerini size raporlamasını isteyin. Evin piyasa değerini belirlemek için diğer benzer evlerin satış fiyatlarını araştırabilir veya bu ve bunun gibi tüm işlemleri işinin uzmanı olan emlakçınıza bırakın.
Tapu ve Belgeler: Evin tapusunu kontrol edin ve satıcı tarafından sunulan tüm belgeleri dikkatle inceleyin. Satıcının evin tamamen sahibi olduğundan emin olun.
Satış şartları: Satın alacağınız evin satış şartlarını emlakçınız ile beraber dikkatle inceleyin. Örneğin, ödeme koşulları, evin boşaltılma süresi, masraflar vb. gibi unsurlarla ilgili anlaşma yapın.
Emlak Danışmanı: Emlak danışmanı ile çalışmak, satın alacağınız ev hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, emlak danışmanı sizin için uygun evleri bulabilir ve satın alma sürecinde size yardımcı olabilir.Bilindiği üzere; sizin bir kez tecrübe edeceğiniz bir deneyimi, yılladır bu işi yapan profesyonellere bırakmak daha akıllıca olacaktır.
Ev Alırken Emlakçı, Ev Sahibi ve Müşteri Arasındaki İletişim Nasıl Olmalı?
Emlakçı, ev sahibi ve müşteri arasındaki iletişimde profesyonel bir tutum sergilemeli ve iletişim kurarken aşağıdaki faktörlere dikkat etmelidir:
İletişim kurarken her zaman saygılı olun. Karşınızdaki kişiye saygı duyduğunuzu hissettirin.
Emlakçı olarak, ev sahibi ve müşteriye net ve açık bilgi sağlamalısınız. Evle ilgili tüm detayları açıkça açıklamanız, herkesin aynı sayfada olduğundan emin olmanıza yardımcı olacaktır.
Müşteri ve ev sahibiyle iletişim kurmak için hangi kanalları kullanacağınızı belirleyin. E-posta, telefon, mesajlaşma vb. yöntemler arasından seçim yapın ve tüm tarafların bu kanalları kullanmasını sağlayın. Satın alma veya satış sürecinde ev sahibi ve müşteriyle düzenli olarak iletişim halinde kalın. İşlemin her aşamasında ne olduğu hakkında bilgi sahibi olun ve herhangi bir sorun olursa hemen çözüm bulun.
Tarafsızlık ilkesi; Emlakçı, her iki taraf arasında tarafsız kalmalıdır. Ev sahibi ve müşteri arasında olası bir anlaşmazlık olduğunda, emlakçı nötr bir tutum sergileyerek çözüm bulmak için yardımcı olabilir.
Emlakçı olarak, evle ilgili doğru bilgi sağlamanız çok önemlidir. Yapılan hatalı veya yanıltıcı bilgi, işlem sonrasında ciddi sorunlara neden olabilir. Aynı zamanda müşterinin ihtiyaçlarını dikkate alın. Müşterinin bütçesine uygun evler bulun ve isteklerine göre öneriler sunun.
Satın alma veya satış süreci hakkında müşterilerinizi bilgilendirin. Tüm adımları önceden açıklayın, böylece müşteri ne olacağını bilmek için hazırlıklı olabilir. Unutmayın ki; Emlakçı olarak, her zaman profesyonel bir tutum sergilemelisiniz.
Kaynak: www.emlak8.com