Spor

Futbolda Pas Çeşitleri Nelerdir? Uzun Pas-Derinlemesine Pas-Duvar Pası

Futbolu güzel yapan ve izlenir kılan detaylardan biri de hiç şüphesiz paslar. Paslar, futbolun temel yapı taşı. Hukuk-insan, ekonomi-sermaye ilişkisindeki gibi futbol da paslardan oluşan bir oyundur. Peki futbolda pas çeşitleri nelerdir? 

Kısa Pas 

Genellikle stoperden stopere; stoperden beklere; liberodan liberoya atılan paslardır. Hazırlık pasları olarak da ifade etmek mümkün. 5-10 metre arasında değişen bu paslar, üçüncü bölgede tehlike yaratabilir. 

Uzun Pas 

Bir diğer ismiyle tam saha pas. İngilizcesi; full court pass. Futbolcuların bulundukları yerden uzaktaki bir futbolcunun olduğu veya hareketlendiği yere attıkları paslara “uzun pas” denir. Günümüz futbolunda hala geçerliliğini koruyan ve düzgün yapılması halinde oldukça tehlikeli olabilen bir pas şeklidir.

Bir uzun pasla orta saha oyuncularının tamamı oyundan düşürülebilir. Bir kaleci degajla topu santrforla buluşturabilir. Bir sol bek, sağ kanat oyuncusuna birinci bölgeden attığı bir pasla asist yapabilir. 

Ligimizde Emre Belözoğlu uzun pasların ustasıydı. Şimdi de (yaş 37 olmasına rağmen) öyle. Yabancı futbolculardan örnek verecek olursak Andrea Pirlo ve Xabi Alonso uzun pasın piridirler. 

Yan Pas 

Kısa pas şeklinde, yatay olarak atılan paslardır. Top çeviren ve topu ayağında tutarak vakit kazanmak, süreye oynamak isteyen takım oyuncuları genellikle yan pas yaparlar. Örneğin ilk iki sezonu haricinde Selçuk İnan bu pasların piridir. Buradaki en temel amaçlardan biri de risk almamaktır. 

Geri Pas

Oyuncuların mevkisinin gerisine doğru attıkları pastır. Takım baskı yediğinde, topu ileri doğru taşımakta zorlanınca geri pasa başvurur. Geri pas, özellikle pres yapan takımlar için bir fırsattır. Zira kaleciye atılan veya tehlikeli bölgeye atılan geri pasların kısa düşmesi, golle sonuçlanabilir. 

Tek Pas 

Gelen pasın, ikinci bir müdahale olmadan başka bir oyuncuya yine pas olarak atılması tek pastır. Tek pas, yerinde ve zamanında yapıldığında karşı takım için risk doğurabilir. Zira tek pasla birden fazla futbolcu oyundan düşebilir. 

Duvar Pası 

Ceza sahasına girmek, markajdan kurtulmak ya da rakibi geçmek için bir futbolcunun takım arkadaşını bir “duvar” olarak kullanması, verkaç yapmasına “duvar pası” denir. 

Derinlemesine Pas

Genellikle ceza sahası içine atılan yerden paslardır. Pas atılan futbolcunun olduğu yere değil hareketleneceği yere, uzun ve etkili paslara “derinlemesine pas” adı verilir. İyi bir oyun görüşü gerektirir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.