Mimari

Her şeye para var, emlak danışmanına yok!

Mülk sahiplerinin birçoğu emlak danışmanına hizmet bedeli ödemek istemiyor. Avantadan geliyor, hiçbir çaba sarf etmeden kazanıyor birçoğunun gerekçesi. Peki, gerçekten öyle mi? Elbette hayır.

Bazı mülk sahipleri diğerlerine göre çok insaflı. Hiç ödeme yapmasa da sen komisyonunu müşterinden alacaksın diye yol gösteriyor. Ayrıca; ben hiçbir şekilde ödemem, “satarsan veya kiralarsan zaten sen müşterinden alırsın” diye ekliyor. İşte bir emlak danışmanının hiç görülmeyen hakkediş alma mücadelesi…

Vakit değil miydi en büyük sermaye?

Gayrimenkulün yetkisini bir emlak danışmanına verdiğinde, mülkün sunum ve pazarlamasında vakit ayırabilecek danışmanlar seçiyorlar. Öyle ki; uzmanlık bölgesi olsun istiyorlar. Sebebi basit, bölgede bulunsun, görüş taleplerine anında yanıt versin. Bir emlak danışmanının en büyük sermayesi gayrimenkulün pazarlamasına harcayacağı zamandır. Bu yüzden doğru fiyatlarla mülk almak çok önemli. Zira yanlış fiyatla alınan mülkler, sermayenizin boşa gitmesiyle sonuçlanır.

Profesyonel hizmet almak, hakkediş ödemesi gerektirmez mi?

Of the record, bazı mülklerin fotoğraflanması, profesyonel ekipman gerektiriyor. Başka türlüsü hiçbir şekilde alıcısına hitap etmiyor. Şimdi ekipman maliyetini bir gözden geçirelim. Yalnızca DSLR fotoğraf makinaları ve gerekli lenslere sahip olmak için minimum 40.000- maksimum 150.000 TL ödeniyor. Bu tutara ışık, aydınlatma veya aksesuarlar dahil edilmedi. Ödenmesine ödeniyor ancak, buna rağmen hakkediş almak konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Böyle durumda, işine değer katan ya da mesleğine yatırım yapan niçin hakkediş ödemesi alamıyor? Bazı emlak danışmanları, haliyle hakkedişini almakta risk yaşayabileceği portföylere katılmıyor. Bir de profesyonel hizmet almak isteyen, ancak bu hizmeti de sözleşmede almadan isteyenler yok mu? “Sen müşterini getirirken ben tabelamı indireceğim. Müşterin gidince yine geri asacağım.” Keşke bir gayrimenkulün pazarlaması için indir-kaldır yeterli olsaydı… Hepimiz vücut geliştirme eğitmeni olurduk!

Sorunsuz satış yapmak, uzman desteği gerektirmez mi?

Komşuların ev satışı kavgasında silahlar konuştu” Kaynak: Mynet

Bursa’da ev satışı için, kahvehanede buluşan komşular arasında kavga çıktı” Kaynak: Haberler.com

Satışı yapılan evin tapu anlaşmazlığı kavga ile başlayarak mahkemeye taşındı” Kaynak: Gölcük Gündem

Esenyurt’ta tapu anlaşmazlığı silahlı kavgaya dönüştü” Kaynak: Ensonhaber

Güzellikle konuşmalı taraflar, buluşmalar emlak ofisi veya acente de yapılmalı, tapu ile ilgili anlaşmazlık oluşturacak tüm sebepler önceden belirlenmeli, problemler hızlıca giderilmeli. Satıcı ve alıcı tüm şartlarda anlaşmalı, asla silahlar konuşmamalı. Etkin müzakere beceresine sahip profesyoneller, alıcı ve satıcı için güvenli satış zeminini oluşturur. Bu zeminde her şey kontrol altında tutulmalıdır. Aksi düşülürse müzakere sağlıklı yönetilmez, sağlıksız müzakere satış kapamaya yetmez. Her şeye para var, emlak danışmanına yoksa kuvvetle muhtemel bazı şeyler eksik kalabilir.

Yalnızca satılıklar da değil, kiralamalarda da sorun var. Hiç düşündünüz mü tahliye etmekte niçin zorluk yaşıyorlar?

Toplamda 10 tane evim var, yıllardır kendim kiralıyorum ve hiç sorun yaşamadım diyenleri duydum. Peki, işler yolunda gitmezse nasıl tahliye edeceksiniz diye sorduğumda. Mahkemeye vermem, başka türlü çözerim diyorlar. Keşke her söylenen gerçek olsa. Tüm yolları deneyenler sonucunda Tahliye Davası açmak zorunda kalıyorlar. Emlakçıda cazibe kaybetmesin diye, kendi kiraladıkları evden ödeme yapamayan kiracıyı tahliye edemiyorlar. Peki, niçin zorluk yaşıyorlar? En başta usule uygun protokol hazırlanmıyor. Sözde ciddiyetle düzenledikleri kontratı, en yakın kırtasiyeden temin ediyorlar. Hususi şartlar, özel şartlara hiç kafa yormuyorlar.

Madem hizmet bedeli ödemiyor, nasıl hizmet almayı bekliyor?

Önce hizmet bedelinde anlaşalım, sonra hizmetin kalitesini tartışırız. Siz bir gayrimenkulün satışında ön safhada yer alın, tüm pazarlama sürecinde aktif şekilde rol alın. İş hizmet bedeli almaya gelince satıcıdan değil alıcıdan isteyin. Emlak firmaları arasında alıcı ve satıcıdan hizmet bedelini eksiksiz şekilde tahsil edenlerin sayısı oldukça az. Keşke daha da fazlalaşsa…

Türkiye’de gayrimenkul sektöründe bulunanların net %50’si satıcıdan hizmet bedeli almayacağını söylüyor. Sebebi basit; bazıları böyle şekillendirmiş kocaman sektörü. İşin tuhaf bölümü, senden hizmet bedeli almayacağım kartı da işe yaramıyor. Bu kadar feragate rağmen, mülk sahiplerinin son cümlesi hazır müşterin varsa getir oluyor. Hizmet bedeli yoksa, hizmet kalitesini anlatmanıza gerek yoktur. Çünkü karşılıklı faydalanma şartları oluşmazsa taraflardan biri bazı şeyleri eksik bırakmak zorunda kalacaktır. Çoğunlukla bu kişi emlak danışmanı olabilir. Önce yetkisi bulunan mülkleri pazarlarken, sizin mülkünüze vakit ayıramayabilir. Önce hizmet bedelinde anlaşmalı, hizmeti daha sonra almalı!

Bu yazıda gayrimenkul ofisi veya emlak danışmanlarının hizmet bedelini almakta yaşadıkları zorluklara dikkat çekmeye çalıştık. Gayrimenkul komisyonculuğu için belirlenen yasal kazanç sınırı alıcıdan %2 + KDV, satıcıdan %2 + KDV olup toplam da %4 + KDV şeklindedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.