Teknoloji

Web Hibrit Teknolojileri ve Framework

Günümüz Bilgi Teknolojilerin de end user (son kullanıcıya) sunulan geliitirmelerden ziyade IT ci dediğimiz teknik elemanlar özellikle de yazılım geliştircileri kendi meslek sınıfındaki insanlar için de çeşitli geliştirmelerde yeniliklerde bulunmaktadır.
Hibrit Uygulama modeli bunlardan birisidir. Pekala nedir bu hibrit uygulama modeli;
Bilindiği üzre geleceğin teknolojisinde sektörün büyük bir çoğunluğunu mobility alıyor.Yapılan her uygulamanın insanların cep telefonlarına indirgenmesi hedefleniyor.Bu sebeple bir çok sistemin mobil versiyonu da bunun yanında servis ediliyor.Örneğin bir android uygulaması android geliştiricisi tarafından kodlanıyor veya bir IOS uygulaması swift geliştiricisi tarafından hayata geçiriliyor.Ancak işin derinine indiğimizde cep telefonlarımızdaki birçok uygulama esasında bir web servisi ile konuşarak bize hizmet sağlıyor.İnternet üzerinde bir bilgisayara (server) istek gönderiliyor ve ondan gelen yanıt çeşitli şekillere sokularak bize sunuluyor.Şimdi hibrit tanımı bu aradaki android veya IOS yazılımında ortaya çıkıyor.

Yazılım Teknolojisi geliştiren insanlar da buna şöyle bir bakış açısı getirmişler ve demişlerki;
Biz bir websitesi yapalım ancak bu websitesi telefondan açıldığında aynı bir ios veya android uygulaması gibi gözüksün telefona da bir kaç satırlık bir android kodu yerleştirelim o siteyi açsın.
Web hibrit uygulaması buradan temel alır.
Ve bunun için bir çok environment geliştirilmiş olup kullanılmaktadır da. Bunlardan benim de çok beğenimi kazanmış olanı framework7’dir.Bu Hibrit Framework’de android ve ios için geliştirilmiş birçok arayüz componenti mevcut.Veriyi işlemeyi ve response’u yine web servisiniz sağlıyor. Oradan veriyi framworkün de içinde bulunan Ajax metodlarıyla alıp componentlere yerleştiriyorsunuz ve bir Android developer olmadan Android yazabiliyorsunuz.Ve swift bilmeden İOS uygulaması yazmış oluyorsunuz. Framework 7 hakkında detaylı bilgi için
https://framework7.io adresini ziyaret edebilirsiniz.

framework7 işin front end dediğimiz ön tarafındaki geliştirmeler için bir de hibrit sistemi android veya ios bir cihaza çevirmek için kullanılan bir çok uygulama mevcut. Bunlardan da en çok bilinen phoneGap’tir. PhoneGap bir Adobe ürünüdür.
Yukarıda bahsettiğimiz 2 teknolojinin de eğitimlerini dökümanlarını kendi sitelerinde bulabilirsiniz.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.