Ekonomi

Kart Aidatı Nedir? Neden Alınır?

Kart Aidatı Nedir?: Bankaların banka veya kredi kartınızı size verdikten sonra verdiği hizmeti sağlayabilmek için aşağıda detaylı olarak belirteceğimiz birçok operasyonel maliyetini yerine getirmesi için aldığı yıllık kart türüne göre değişen ücrete denir.

Kart Aidatı Neden Alınır?

Kart aidatı vatandaşlar tarafından tamamen dolndırıcılık olarak görülen bir yıllık bedel. Bunun nedeni zaten kartın mantığı gereği bankanın uyguladığı yüksek faiz oranlarıyla gereken kârı elde ediyor olması. Düzenlenen yasa ile tüm bankalarda aidatsız kart seçeneği bulunsa da bankalar kartlarının büyük kısmından aidat alırlar. Bunlar faiz oranlarından edindikleri gelir haricinde sistemlerini iyileştirmek ve teknolojik yenilikleri sürdürmek için yaptıkları düzenlemeler içindir.

Kart Aidatı Aşağıdaki Banka Giderlerini Sağlamak İçin Alınır;

– Nakit olmayan kredi tahsis etme masrafları,

-Başvuru sırasında oluşan iş yükünün operasyonunu karşılamak,

-Kartın çipli veya çipsiz plastik kartının maliyetini karşılamak,

-Aynı kartı belirli dönemlerde yenilemek ve göndermenin maliyetleri,

-Kart kullanıcılarına sağlanan ekstra hizmetler,

-Hesap ekstresinin matbaada basılıp adresinize gönderilmesi,

-Uluslarası Master Card ve Visa için ödenen belli dönemlik lisans ücretleri,

-Çağrı merkezini yılın her günü ve her saati aktif tutmak,

-Dolandırıcılık risklerine karşı koruma sistemini takip etmekle beraber aynı sistemi sigortalamanın dönemsel maliyetleri,

Bu maddeleri karşılamak amacıyla kart aidatı alınır. Bankanıza bu masrafların hepsine rağmen kart aidatı ödemek zorunda değilsiniz. Kart alacağınız zaman aidarsız kart istediğinizi özellikle belirtmeniz yeterlidir. Size ücretsiz bir kart bulunmadığını söyleme şansları yoktur. Bunu mecbur olarak sunmak zorundadırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.