Kemoterapi Ateş Yapar mı?

Kemoterapi, kanser hastalarının tedavisinde kullanılan, kanserli hücreleri küçültmek veya bitirmek için damar yoluyla ya da ağızdan alınan tedavi yoludur.

Kemoterapi zor ve ağır bir tedavidir. Bu tedavi şekliyle kanserli hücreleri yok etmek için vücuda zehir verilir. Vücut bu zehirle savaşırken, hastanın bağışıklığı düştüğünden bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Örneğin; mide bulantısı, ishal, kabızlık, yorgunluk, cilt üzerinde morlukların oluşması bu yan etkilere örnek verilebilir. Bunlardan bir tanesi de yüksek ateştir.Ateş, vücudun farklı bir organizma veya enfeksiyon ile karşılaştığın da verdiği tepkidir.

Ateş, 38 derecenin üzerine çıktığında hemen birhastaneye başvurup, hastanın rahatlaması için destek tedavisi almak gerekebilir. Destek tedavisinde vitaminler ve ağrı kesiciler verilerek hastanın ateşi düşürülür.

Kemoterapi tedavisi hasta ve yakın çevresi için sıkıntılı bir süreçtir. Kişinin beden sağlığını etkilediği kadar ruh sağılığını da etkilemektir. Bu süre zarfında kişinin tercihi ile psikolojik destek alınabilir.

Günümüzde kanser hastalığı gittikçe artmaktadır. Bu hastalığı deneyimlemiş biri olarak tek temennim kimsenin başına gelmemesi ve sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmesi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.