Edebiyat

Kitap Nasıl ve Hangi Hızda Okunmalı?

Kitaplar, insanlar için ebedi dostlardır. Kimileri için vazgeçilmez yol arkadaşıdırlar. Kitap okumak, bir sosyal aktiviteden ziyade insanın kendisini geliştirmesi için mükemmel bir yöntemdir. Her kitap, ayrı bir dünya; her satır ayrı bir hayal alemidir. Peki nasıl kitap okumalı? Kitap okurken nelere dikkat etmeli? Hangi hızda kitap okumalıyız?

Etrafınızda Dikkatinizi Dağıtabilecek Eşyaları Kaldırın

Bir masada kitap okuyorsanız masada dikkatinizi dağıtacak eşyaları kaldırın. Mümkünse masada sadece kitap olsun. Kitaptan not almanız gerekirse bir de küçük bir not kağıdı alternatif olarak masanızda durabilir. Kitap okurken çay veya kahve içmek dikkatinizi ve kitaba odaklanmanızı dağıtır/yavaşlatır. Ara vermek suretiyle çay veya kahve içmek iyi gelecektir.

Kitabı Anlamaya Çalışın

Her şeyden önce en temel kuralı hatırlatmakta fayda var: Okumak için okumayın. Okuyup hayatınıza bir değer ve bir bakış açısı katmak için bir kitaba başlayın. Kitaplar da tıpkı insanlar gibidir. Onların da iyisi ve kötüsü vardır. Zaten iyi bir okursanız bu farkı zaman içinde anlarsınız.

Kitapların dilini çözün. Hangi dilden anladıklarını kavrayın. Bazı kitaplar, üzerinde çok durulmasını ister. Bu kitaplar, anlam yüklüdür ve cümleler sıradan bir kitaba göre daha edebi ya da fazla ağır olabilir.

Örneğin Sait Faik Abasıyanık kitapları son derece basit ve anlaşılırken Ahmet Hamdi Tanpınar’ın kitapları ise son derece ağır ve üzerinde fazlaca durulması gereken kitaplardır.

Kitabı Hangi Hızda Okumak Gerekir?

Kitabın içeriğine, hacmine ve elbette ki yazarına göre değişebilen bu konuda bir standart belirlemek elbette ki zor. Fakat bir sayfayı bir dakikada okumak ortalamadır. Punto da bu konuda önemlidir. Fakat ortalama ebatta ve punto ile yazılmış bir kitapta ”bir sayfayı bir dakikada okumak” normaldir.

Altını Çizin 

Özellikle araştırma yazılarından oluşan bir kitapta bu aktivite, kimileri tarafından tavsiye edilmese de okunulan içeriğin anlaşılması bakımından önemlidir. Kitabı boydan boya altını çizerek okumak da iyi değil. Önemli ve dikkatinizi çeken yerlerin altını çizin veya küçük yapışkan bir not ile daha sonra hatırlayacağınız bir anekdot bırakmak faydalı olacaktır.

Her Kitaptan Sonra Bir Kitap Hakkında Bir Şeyler Karalayın

Olumlu veya olumsuz, iyi ya da kötü; yeterli veya yetersiz, her kitaptan sonra kitap hakkında bir şeyler karalayın. Sizde bıraktığı etkilerden söz edin, önemli gördüğünüz yerleri veya olması gereken yerleri yazın. Beğenmediğiniz ve eleştirdiğiniz yönlerini de notlarınıza ekleyin. Böylece kitabı bir başka zaman tekrar okuduğunuzda ya da bir başka yerde kitap, tekrar karşınıza çıktığında aldığınız o notların büyük bir faydasını görecek, o notlar sayesinde kitabı iyice sindirmiş olacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.