Ekonomi

Kredi Çekerken Dosya Masrafı Yasal mı?

Kredi kullanım esnasında dosya masrafı, tahsis ücreti adı altında birkaç kalemde ücretler talep edilmektedir. Ancak bunların hukuk açısından yasal olup olmadığı halen bir tartışma konusu olarak devam ediyor. Önceki yazımızda kredi tahsis ücretinin yasal olup olmadığından bahsetmiştik. Bu yazımızda ise kredi çekerken dosya masrafı yasal mı? Birkaç farklı açıdan inceleyeceğiz. Bankaların müşterilerden masraf adı altına ücret talep edebilmeleri için bunların sözleşmede yazması tek başına yeterli değildir. Buna ek olarak;

  • Bu masrafların ispatlanabilir ve zorunlu masraflar olması,
  • Açıkca bu masrafın ne için kullanılacağı belirtilmiş olması.

Gerekmektedir. Konut kredisi, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi gibi tüm kredi türevlerinde talep edilen dosya masrafı tamamiyle yasa dışıdır ve iadesi mümkündür ifadesi yanlış olacaktır. Ancak hukukçular dahi bu konuda ihtilafa düşmüş iken, emsal kararkara bakıldığında dava açma yoluyla bazı tüketicilerin bu masrafları iade alabildiği görülmektedir. Öyleyse kredi çekerken çıkan dosya masraflarını iade alabilmek için öncelikle bankaya dilekçe ile başvurmak ve ardından diğer hukuki yollar ile iade talebinde bulunmak gereklidir. 

Kredi Çekerken Çıkan Dosya Masrafı İadesi İçin Nereye Başvurulur?

Yukarıda özetlediğimiz gibi öncelikle banka ile iletişimde kalmak sorununuzu daha hızlı çözmeniz konusunda yardımcı olabilir. 

  • Banka şubesindeki temsilciniz,
  • Banka genel müdürlüğüne gönderilen iade talebi dilekçesi,
  • En son adım olarak diğer yasal yollar.

Sırasıyla gitmek daha doğru olabilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.