Eğitim

Marmara Denizine Dökülen Akarsular

Marmara Denizi’ne dökülen akarsular nelerdir? Marmara Denizi’ne dökülen akarsuların isimleri nedir? Marmara Denizi, ülkemizin kuzeybatısında yer alan ve Bursa, İstanbul, Trakya, Balıkesir, Çanakkale, Yalova’ya sınır olan bir iç denizdir. Kuzeyinde Karadeniz; güneyinde ise Ege Denizi bulunan Marmara Denizi, ülkemizde en çok kirlenen denizlerin arasında yer alıyor. Bu yazımızda kirlenmeden farklı olarak bu denizi besleyen akarsulardan bahsedeceğiz.

Resimde de görüldüğü üzere Marmara Denizi’nde birden fazla ada ve denize dökülen birkaç ırmak ve akarsu vardır. Bu yazımızda Marmara denizine dökülen akarsulardan ve bu akarsuların özelliklerinden bahsedeceğiz.

Marmara Denizine Dökülen Akarsuların Özellikleri Nelerdir? 

Marmara Denizi’ne dökülen akarsuların yer şekillerine bağlı olarak boyları kısadır ve havzaları dardır. Marmara Bölgesi’nde akarsuların yatak eğilimleri az olduğundan ”akış hızları” da yavaştır. Örneğin Doğu Anadolu’da Fırat ve Dicle’nin akış hızı, yer şekillerinin de etkisiyle fazlayken Marmara bölgesinde yer şekillerinin genellikle düzlük olmasından dolayı akarsuların akış hızları da yavaştır.

Marmara Denizine Dökülen Akarsular Nelerdir?

Marmara Denizine dökülen en önemli akarsu Susurluk’tur. Kaynağını Simav yakınlarındaki Şaphane Dağı’ndan alan ve Marmara Denizi’ne dökülen Susurluk’un başlıca kolları;

  • Nilüfer
  • Kemalpaşa ve 
  • Kocaçay’dır. 

Marmara Denizine dökülen en önemli akarsu Susurluk’tur. Bu nehrin dışında Marmara Denizi’ne dökülen önemli bir nehir bulunmamaktadır. Öte yandan Marmara Denizi’ne dökülen akarsular arasında birkaç tane küçük akarsu örneği verebiliriz:

  • Kocabaş
  • Gönen ve
  • Biga çaylarıdır

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.