Kültür/SanatTablo Analizi ve Yorumu

Munch’un Melankoli Sebebi: The Sick Child

Hasta Çocuk, bilinen ismiyle The Sick Child, orijinal ismiyle Det Syke Barn.

Norveçli ünlü ressam Edvard Munch’un The Scream (Çığlık) tablosundan sonra bana göre belki de en dikkat çekici ve aynı zamanda en etkileyici tablolarından biridir.

Tabloda birçok etkileyici ayrıntı var. Üzerinde saatlerce yazı yazılabilir ancak ilk bakışta oluşan izlenim izleyici üzerinde derin bir etki oluşturuveriyor.

Farklı açılardan resmedilmiş ya da farklı renk tonlarının kullanıldığı altı farklı versiyonu vardır. En bilindik versiyon ise yukarıdaki tablodur. Munch tabloyu 1885-86 yılları arasında 23 yaşındayken tamamlamıştır.

Bütün eserlerinde ölüm, kaygı, kaybetme korkusu, hastalık ve benzeri konuları işleyen Munch’un bu eserinde de yine benzer bir konu ustalıkla ele alınmıştır: Ölüm.

Munch’un hayatı trajedilerle ve büyük kayıplarla doludur. Annesini ve kız kardeşini kaybetmesi bunlardan biridir. Özellikle kız kardeşinin ölümü Munch’u derinden etkilemiş ve 15 yaşındayken kaybettiği kız kardeşinin yasını, üzüntüsünü ömrünün sonuna kadar tutmuştur.

Edvard Munch, bu tabloda küçük yaşta tüberküloz hastalığına yakalanan çok sevdiği kız kardeşinin ölüm döşeğinde olduğu zamanı çizmiştir.

Bir kişinin ne kadar çaresiz kalabileceğini bütün çıplaklığıyla gösteren bu resim aynı zamanda çocuğunun ellerinin arasından kayıp gitmesini izlemekten başka seçeneği olmayan bir annenin üzüntüsünü yansıtır bizlere. Bir anne için belki de dünyanın en büyük üzüntüsüdür.

Resimde annesi çocuğunun elini “annen burada, güvendesin, birşey olmayacak” dercesine sımsıkı tutmakta ama kafası önde: Umutsuz. Hasta Çocuğun yüzü ise kocaman ve olduğunda daha büyük çizilen yastıklar sayesinde daha net belli oluyor ve annesinden çok daha umutlu.

Ortamı melankoliye boğan perdeler yeşil ve siyahın en karanlık ve kasvetli renk tonlarıyla boyanmış: Perdeler aslında yakında gerçekleşecek ‘beklenen’ bir ölümü çağrıştırıyor.

Aynı zamanda izleyicinin dikkatli baktığında yaşam-ölüm, ümit-ümitsizlik, gençlik-yaşlılık tezatını rahatlıkla görebileceği bu tablo Oslo Ulusal Galerisi’nde sergilenmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.