Sağlık

Saç Ekimi Süreci Nasıl İlerler? Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Modern yöntemler sayesinde saç ekimi süreci, bireylere konforlu bir iyileşme süreci sağlıyor. Ancak saç ekimi öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenlere uyum sağlanması şart. Günümüzde saç ekimi yaptıran kişilerin sayısı artarken kullanılan yöntemler de medikal teknoloji ışığında yenileniyor. Safir FUE, Soft Fue ve DHI saç ekim yöntemleri güvenilir bir ekim süreci sağlarken FUT yöntemi neredeyse geçerliliğini kaybetmek üzere.

Saç Ekimi Süreci Nasıl Gelişir?

Birçok kişi saç ekimi yaptırmak isterken birçok kişi de sağlık ve görünüm anlamında çekince yaşayabiliyor. Profesyonel ve Sağlık Bakanlığı onayı bulunan tecrübeli hekim kadrosu ise kişilere saç ekim sürecinde en başından sonuna kadar güvence sağlamaktadır. Saç ekimi tedavisi her gün binlerce kişiye uygulanıyor ve başarılı sonuçlar alınıyor.

Saç ekimi sürecinde öncelikle doğru bir klinik seçimi ön plana çıkıyor. Alanında uzman bir klinik, kişilere doğal ve gür saçlar sağlayabiliyor. Klinik seçimiyle birlikte kişiler, ilk muayenesinde saç analizlerini gerçekleştiriyor. Saç analizi ile dökülme tipi, seyrekleşme alanı vb. bilgiler belirlenirken doğru bir tedavi planı oluşturulmaktadır.

Saç ekiminin en önemli aşamalarından biriyse doğal saç çizgisinin belirlenmesidir. Doğal saç çizgisi ile hastalar, ilerde sahip olacakları saç görünümü hakkında bilgi sahibi oluyor.

İlk Görüşme

Klinik/hastane seçiminden sonra hastalar mutlaka hekim ile görüşmelidir. Saç analizi yapılır ve hekim – hasta işbirliği içinde kullanılacak saç ekim yöntemi belirlenir. Aynı zamanda hekim, saçtaki açık alana göre donör bölgeyi belirler ve greft sayısını hesaplar. Bu aşamada maliyet de konuşulabilir. Aynı zamanda saç ekimi işleminin yapılacağı gün de bu aşamada kararlaştırılır.

Operasyon Günü – Ön Hazırlık

Hasta, kliniğe geldiğinde ön hazırlık aşamasına başlayacaktır. Ayrıca saç ekim planlaması doğrultusunda hekim ile tekrar görüşülür. Bu süreçte kan testi alınır ve tahlillerin olumlu olması halinde işleme başlanır.

Anestezi Uygulaması

Operasyon süreci boyunca hastanın acı ve ağrı hissetmemesi için iğnesiz basınçlı aparat veya iğne ile lokal anestezi uygulanır. Lokal anestezinin etki etmesi yaklaşık 15 – 20 dakika sürer ve bu aşamada hasta dinlenme alanına alınır.

Saç Köklerinin Toplanması

Anestezinin etki etmesiyle birlikte saç köklerinin alımına geçilir. İlk muayenede belirlenen saç ekim yöntemi ve donör bölge bu aşamanın en önemli etkenidir. Günümüzde greftlerin daha hızlı alınması için özel bir medikal alet kullanılır. Donör bölgeden alınan saç kökleri, canlı kalabilmesi için özel bir koruyucu solüsyonda bekletilmelidir.

Kanal Açma İşlemi

Greftlerin ekilmesi için mikro uçlu aletler eşliğinde kanal açılır. Bu süreçte hasta acı hissi yaşamaz. Kanal açma işleminin uzman sağlık kadrosu tarafından yapılması şarttır. Aksi takdirde ekilen saçlar, hoş olmayan bir görüntü oluşturacaktır.

Toplanan Greftlerin Ekilmesi

Son aşamada toplanan greftlerin ekilmesidir. Bu aşama mutlaka doğal saç yönüne göre yapılmalıdır. Alanında uzman ve tecrübeli bir hekim, doğal saç yönüne göre ekim yapar ve estetik bir sonuç alınır. Genellikle ön saç çizgisinde 30 derece, şakak bölgesindeyse 45 derecelik bir açıyla ekim yapılmaktadır. Saçın arka tarafındaysa aşağı yönlü bir ekim gerçekleştirilir.

Saç Ekim İşleminden Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Saç ekim işleminin sonlanmasıyla birlikte, ense bölgesi 3 günlük süre boyunca bandajla kapatılmalıdır. Bu süreçte saçların kesinlikle sıvıyla temas etmemesi gerekir. İşlem sonrasında hafif derecede kanamaların olması beklenebilir. İkinci gün itibariyle kabuklanma başlar ve kanama durur. Hekim onayı dahilinde saçlar üçüncü gün yıkanabilir.

Saç derisinde meydana gelen kabuklanma yaklaşık bir hafta on günlük sürede kaybolur. 1 – 2 ay içindeyse şok dökülme olarak adlandırılan dönem başlar. Bu dönemde, ekilen saçlar dökülür ve beklenen bir durumdur. Üç aylık süre sonundaysa yeni saçlar çıkmaya başlayacaktır.

Saç ekim işleminin gözle görülür ve doğal sonuçlar vermesi ise 6 ay – 1 sene içindeki süreçte gerçekleşir. Yaklaşık bir sene sonunda doğal, kalıcı ve gür saçlara sahip olunur.

Saç Ekiminin Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Saç ekimi , tıbbi ve estetik cerrahinin bir alanıdır. Aynı zamanda enfeksiyon, yoğun kanama vb. riskler oldukça düşüktür. Bununla birlikte merdivenaltı veya Sağlık Bakanlığı onayı olmayan yerlerde yapılan saç ekim işlemleri önemli komplikasyon sebebidir. Dolayısıyla klinik seçimi en önemli durumdur. Bununla birlikte saç ekiminin olumsuz etkileri olarak şunlar kabul edilebilir:

  • Saç ekimi işlemi 6 – 8 saat sürer, bu süreçte kişiler iş yerinden izin almalı veya sosyal hayatını bu noktaya göre düzenlemelidir,
  • İşlem sonrasında uygulama alanında kabuklanma, ödem vb. durumlar görülür ancak bu şikayetler kısa sürelidir,
  • Uygulama alanında hafif derece bir iki günlük kaşıntı oluşabilir,
  • Saç ekimi operasyonu geçiren yüz hastadan beşi birkaç saat süren hıçkırık yaşayabilir.

Yukarıdaki durumlara ek olarak FUT yönteminde ve doğru klinik seçilmediği takdirde uygulama alanında yatay kesi izi görülebilir. Dolayısıyla saç ekimi yaptırmak isteyen kişilerin klinik ve ekim yöntemini mutlaka araştırması gerekir.

Zen Poliklinik, İstanbul / Ataşehir’de yer alan kliniğinde uzman sağlık kadrosuyla saç ekimi işlemi yapmaktadır. Saç ekim işlemi, hekim kontrolünde ve ameliyathane ortamında güvenli bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Dr. Murat Konakçı

Saç Ekimi

https://zenpoliklinik.com/tr/

(0216) 212 07 47

Facebook: @zenpoliklinik

Instagram: @zenpoliklinik

YouTube: ZenPoliklinik

Google Maps: ZenPoliklinik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.