Teknoloji

Uçak Lastikleri

Çelik kanatlı kuşlar, pistte ve taksi yollarında özel olarak üretilmiş lastikler üzerinde yol alırlar. Bu lastikler tonlarca ağırlığa, sert inişlere ve darbelere dayanıklıdır. Otomobil lastiği gibi görünse de onların öyküsü tamamen farklıdır.

Küçük tek motorludan dev jetlere kadar uçakları yerde lastikler taşır. Bu çok özel lastikler kimi zaman tonlarca ağırlığı sırtlar. Yüzlerce km hızdan ani duruşlara dayanır. İlk uçak lastiği 1909 tarihinde üretildi. Uçaklar büyüdükçe, teknoloji ilerledikçe lastikler de gelişti. Günümüzün modern yolcu uçaklarında yüksek teknolojiye sahip özel lastikler kullanılıyor. Bu lastikler birçok açıdan otomobillerde kullanılanlara benziyor. Ancak dayanıklılık oranları çok daha yüksek. İnişte uçakların piste ilk temasında şoku lastikler emiyor. İniş ağırlığı 250 tonu bulan Boeing 747 piste saatte 355 km hızla teker koyuyor. İlk temasla birlikte aşırı ısınmadan lastiklerden beyaz duman çıkar. Frenleme sırasında lastikler ısınır ve zarar görür. Her uak tasarlandıktan sonra test aşamasında lastik ve fren gücü denenir. Limit dışı zorlanan lastikler aşırı ısınma ile beraber bazen alev alabiliyor. Ancak tüm bu zorlu testler yolcuların emniyeti için yapılıyor.

Uçaklar havada yaklaşık 10 bin metre yükseklikte uçarken dış hava sıcaklığı -57 dereceye kadar düşer bu nedenle lastiklere hava yerine genleşmesi çok az olan azot gazı basılır. Uçak lastikleri bakımların yanı sıra her uçuş öncesinde kontrol edilir. Kurallar içindeki bu işlemler sayesinde lastiğin ömrü uzatılır.

İniş Takımları Ne Demek?

İniş takımları sadece lastikten ibaret değildir. Uçağın inişi ve kalışı esnasında şokları emebilmesi için uçakta bulunan piston ve silindire verilen genel addır.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.