Yeşil Enerji Teknolojisinin Gelişimi ve Son Bilgiler
Dünyanın nüfusu her geçen yıl milyonlarca kişi artarak büyümeye devam ediyor. Popülasyonun artması her zaman en fazla güç tüketimini etkilemiştir. Modern dünya fosil yakıtlardan üretilen enerjiye mahkum olduğundan dolayı ciddi bir çevre kirliliği ortaya çıkıyor. En basit örnek ile Karavan Bet gibi çevrimiçi casinolar dahil sunucu masrafları ile ciddi şekilde güce ihtiyaç duyuyor. Karbon emisyon ve sera gazları bu kadar tehlikeli hale gelirken dünya için hiç umut yokmuş gibi düşünebilirsiniz. Ancak durum pek de bu şekilde değildir. Yeşil enerji, gelişmiş ülkelerin bir numaralı yatırım alanlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Artık Almanya gibi ülkeler nükleer enerji santrallerini kapatarak yeşil ve sürdürülebilir enerji türlerini tercih ediyor. Aynı şekilde Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde de rüzgar türbinleri ve solar paneller yeşil güç üretimi için ön plandadır. Bugün makalemizde yeşil enerjinin dünya için neden umut vaat ettiğine ve neleri kapsadığına yakından bakacağız.
Yeşil enerji, yenilenebilir ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen bir terimdir. İsminin yeşil olmasının sebebi çevreci enerji türlerini kapsamasından dolayıdır. Genellikle temiz ve doğayı kirletmeyen enerjiler yeşil olarak adlandırılıyor da diyebiliriz.Doğa dostu enerji üretiminde kullanılan tüm yöntemler sera gazı üretmez ve karbon emisyonu artırmaz. Tabii bu hiç zarar vermediği anlamına gelmiyor. Ancak bu zarar genellikle düşük seviyede kaldığı için fosil yakıtla üretilen güçten çok daha iyidir. Güç kaynağını yeşil yapan en önemli detay sera gazı emisyonunun sıfır olmasıdır. Sera gazı üretimi konusunda yeterli kabiliyeti olmayan kaynaklar yeşil olarak kabul edilemez. Örneğin biyokütle güç üretirken az miktarda da olsa sera gazı salgılamaktadır. Ancak bu enerji türü güç üretirken karbondioksit emdiği için sera gazını dengelemektedir. Elbette kömürle veya doğal gazla çalışan santraller ile kıyasladığımızda bu sera gazı üretimi hissedilemeyecek kadar azdır.
Yeşil Enerji Teknolojileri Nelerdir?
Makalemizin başından bu yana çevreci güç üretimi konusunda literatürden bahsetmeye çalıştık. Genel anlamda bu gelişmelerin neye sebep olduğunu anlattığımızı düşünüyoruz. Peki tam olarak yeşil enerji teknolojileri nelerdir? Amiyane tabir ile yeşil enerji neyden üretilir? İsterseniz gelin şimdi hem bu soruların cevabını verelim hem de yeşil güç kaynaklarına çok daha detaylı şekilde göz atalım.
● Güneş Enerjisi: Solar paneller işletmelerden, bireysel kullanımlara kadar herkesin rahatça erişebileceği bir teknolojidir. Evinizin veya işletmelerinizin çatısına gerekli kurumları yaparak güneş ışıklarından yeterli miktarda güç üretebiliriz. Üstelik sera gazı oluşturmadığı için %100 doğal bir teknolojidir.
● Rüzgar Türbinleri: Rüzgar türbinleri, devasa teknolojik cihazlar olarak bireysel ve endüstriyel amaçla kullanılmaktadır. Özellikle Türkiye Ege ve Trakya’da bol miktarda rüzgar türbin tarlaları oluşturmaya başlamış durumda. Rüzgarın gücünü elektrik üretmek için kinetik enerjiye dönüştüren türbinler tamamen çevre dostudur. Üstelik çok fazla insan müdahalesi gerektirmez ve uzun yıllar boyunca çalışabilir.
● Hidroelektrik Santrali: Akarsular ve nehirlere sıklıkla kurulan hidroelektrik santralleri kinetik enerjiyi yakalayarak elektrik üretmektedir. Özellikle son yıllarda ülkemizde barajlara takılan türbinler aracılığı ile kullanılmaktadır.
● Biyokütle: Tarımsal ve kentsel atıklar bilindiği üzere kanalizasyon aracılığı ile aktarılıp yok ediliyor. Ancak biyokütle santralleri bu atıkları işleyerek enerjiye dönüştürebilmektedir.
● Jeotermal: Dünyanın merkezine doğru inildikçe çekirdekten kaynaklı bir sıcaklık yükselişi mümkün. Aynı zamanda volkanların olduğu bölgelerde de çeşitli Jeotermal yeraltı mağaraları bulunuyor. Jeotermal güç sıcak suyun buhar yaratması ile kullanışlı hale gelen bir kaynaktır. Bu buhar ve sıcak su elektrik jeneratörlerine bağlı türbinleri çalıştırmak suretiyle yeşil bir enerji üretir.
Doğa dostu enerji, listede görebileceğiniz üzere tamamen sürdürülebilir kaynaklardan oluşuyor. Örneğin, rüzgar ve güneş asla tükenmeyecek kaynaklar olduğundan bunu söyleyebiliyoruz. Üstelik sürdürülebilirliğin yanında doğaya zararsız olması en büyük etkendir.
Yeşil Enerji Teknolojileri Ekonomik mi?
Dünya geneline bakıldığında fosil yakıtlardan güç üretmek hala çok daha ucuz ve oldukça cazip durumda. Ancak Ortadoğu’da ve farklı coğrafyalarda petrol gibi kaynaklar azalmaya devam ediyor. Aynı şekilde doğal gaz vb. unsurlar da sınırsız olmadığı için belirli bir noktadan sonra fosil yakıtlar tamamen tükenecektir. İşte böyle bir noktaya geldiğimizde sürdürülebilir çevreci enerji son derece maliyet yaratacaktır. Nitekim böyle bir senaryo şimdilik uzun yıllar daha gündemimizde olmayacak. Fakat durum böyleyken yani ortada sorun yokken yeşil enerjiye yatırım yapmak son derece ucuz diyebiliriz. Örneğin, güneş panellerinden oluşan bir tarla kurmak dünyadaki en ucuz yatırımlardan biridir. Türkiye, geçtiğimiz yıllarda Konya’ya inanılmaz büyük bir güneş çiftliği kurmuştur. Bu güneş çiftliği 1300 megavat enerji üretimi ile birinci sırada yer almaktadır. Aynı durum rüzgar türbinleri için de geçerlidir. Sonuç olarak bakıldığında sürdürülebilir enerjinin her türlü fosil yakıtlardan daha ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
Nükleer Güç Sürdürülebilir Bir Teknoloji mi?
Nükleer güç üretimi ve tasarımı açısından bakıldığında sıfır sera gazı ile çalışmaktadır. Kısacası bu noktadan bakıldığında kesinlikle yeşil enerji diyebiliriz. Ancak nükleer gücü doğacı perspektiften çıkartan unsur yüksek radyasyonlu atıklardır. Bu atıklar güvenli şekilde saklanamaz ve imha edilmezse çevre için geri dönülemez hasarlar yaratabilir. Peki nükleer güç vazgeçilmesi gereken bir kaynak mı? Bu soruya etik açıdan ne kadar isabetli cevap verebiliriz tam olarak emin olmak mümkün değil. Ancak çok küçük alanları kaplayarak 1000 megavatlık güç üretmesi oldukça büyük bir avantaj sağlar. Aynı enerjiyi rüzgar türbini ile üretmek isterseniz 360 kattan fazla dönümlük araziye ihtiyaç duyarsınız. Bu durum güneş panelleri için de geçerli olup 75 katlık bir alan gerektirecektir. Tüm bu avantajlar bir araya geldiğinde de nükleer gücün yarattığı avantajı göz ardı etmemek gerekiyor.