Felsefe

20 Saniyede Deliliğin Tanımı

Eski çağlardan beri akıl hastalıklarına uygun bir tedavi bulmak için çalışılmış farklı çözümler öne sürülse de net bir çözüme varılamamıştır. Yaşadığımız toplumda çevremizde gördüğümüz enteresan tavırlar sergileyen insanlara ‘Deli midir nedir?’ deriz. Burada dikkatinizi çekmek istediğim nokta burası. Delilik ile akıl hastalığı birbirinden aslında ayrılması gereken kavramlardır. Söylenenlere ilginç tepkiler veren ve yürüyüşü, oturuşu, yemek yiyişi farklı olan kimselere deli diyebiliyoruz. Peki bu yaftayı yakıştırırken o kişinin sergilediği tavırları toplumun çoğunun sergilememesi yeterli mi geliyor? Belki de biz deliyiz.

Oturduğunuz bir ortamda bu konu en az bir kere gündeme gelmiştir. İlginç birinin eğlenceli videosu izlenir ardından birisi çıkıp; ‘Deli diyorsunuz ama baksanıza bizden akıllıymış.’ der.
Deli Şevki ile tanışın. Bu yazıyı mizah, eğlence kategorilerinden birine koymadım çünkü videoyu seyrederken yüzümde hafif bir tebessüm oluşsa da beni düşünmeye sevk etti.

Şevki amcamıza ‘Sana neden Deli Şevki diyorlar?’ diye sorulduğunda verdiği cevap ilginç. ‘Kimseye boyun bükmeyip, kimseye kötülük yapmayan adama deli derler.’ İlk paragrafta örneklendirdiğim tepkiyi vermeden edemeyeceğim; ‘Bu adam mı deli? bizden daha akıllı vallahi’ Gerçekten delilik yoktur, akıl hastalığı veya pskiyatrik problemler vardır.

Cesurca hareket edip kendi yolundan şaşmayan insanlara bir zararı olmayan birine deli deniyorsa, bu insanların bir problemi olduğu anlamına kesinlikle gelmemeli. Deli kime denir? Eğer delilik buna denirse ben de deli olmak istiyorum. Teknolojik Deli lakabını iyi ki almışım.

Videoyu izledikten sonra sizin de deli olasınız gelmedi mi?

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.