Otomobil

2023 Trafik Cezaları Rehberi

2023 Yılında trafik cezalarına şimdiye dek yapılmış en yüksek oranda zam yapıldı. Trafik cezalarına yapılan zamlar her yıl ocak ayında bir önceki yılın enflasyon verilerine göre belirlenen yeniden değerlenme oranına göre yapılmaktadır. Bu doğrultuda yeni yılda zam oranı yüzde 122,93’tür. Sürücülerin, her zaman trafik kurallarına uyarken titiz olması temel bir trafik kuralı olmasına rağmen artan cezaların ekstra mali külfetlerini de artık hesaba katmaları gerekecek. 

2023 Trafik Cezaları Rehberi : 

Kırmızı ışıkta geçmek : 951 TL

Hız sınırını %10 – %30’a kadar aşmak : 951 TL

Hız sınırını %30 – %50’ye kadar aşmak : 1979 TL

Hız Sınırını %50’den fazla aşmak : 4064 TL

Alkollu araç kullanmak (İlk yakalanma) : 4064 TL

Alkollu araç kullanmak (İkinci yakalanma) : 5096 TL

Hatalı Park Cezası : 436 TL

Emniyet kemeri kullanmamak : 436 TL

Seyir halinde cep telefonu kullanmak : 951 TL

Muayenesiz araçla trafiğe çıkmak : 951 TL

Şerit izleme ve şerit değiştirme kurallarına uymamak : 642 TL

Çakar veya siren kullanmak : 4064 TL

Ehliyetsiz araç kullanmak : 8190 TL

Drift atmak : 20342 TL

Aracı plakasız kullanmak : 5154 TL

Emniyet şeridini ihlal etmek : 4064 TL

Trafik Cezaları Ne Zaman Tebliğ Edilir?

Kanun ve yönetmeliklerde belirlenen kurallara uyulmaması halinde sürücülere trafik cezası uygulanır. Trafik cezası eğer sürücü araç başındayken kesildiyse hemen tebliğ edilmiş sayılmaktadır. Fakat Eds gibi hazır bir sistem ile kesilen cezalarda tebliğ süreçleri farklı işlemektedir. EDS sistemiyle yakalanan bir kusur görevli memurlar tarafından dijital ortamlarda anlık olarak izlenmeyebilir. Cezaya açık fiilin son bir kez memurlar tarafından onaylanması gerekir. Bu nedenle cezalar iş yoğunluğuna göre çok geç bir tarihte de gelebilir. Bir sürücüye gelen ceza imza karşılığı elden teslim edildiğigünden itibaren tebliğ edilmiş sayılır.

Ceza Puanı Hangi Durumda Ehliyet’e İşler?

Trafik cezalarının bir çoğunda idari para cezasına ek olarak sürücülere ceza puanı uygulanmaktadır. Eğer sürücüye trafik cezası araç başında uygulandıysa sürücü belgesine ceza puanı işlenmektedir. Ehliyete işlenen ceza puanları ise e-devlet sistemi üzerinden sorgulanabilmektedir. Fakat Eds gibi bir sistemle kesilen cezalarda ceza puanı uygulaması yoktur. 

Trafik Ceza Rehberi

Yürürlükteki tüm trafik cezaları, kodlarıyla birlikte excel formatında her yılın ocak ayında Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı tarfından paylaşılmaktadır. Trafik ceza rehberi ile sürücüler güncel ceza tutarlarını öğrenebilmektedirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.