Kelimeler

Varoş Nedir? Kime Denir? Varoşluk Ne Demek?

Varoş nedir ve kime denir? Varoş kelimesinin anlamı nedir? Daha önceki yazılarımızda gündelik hayatta sıkça kullanılan veya kulanımı eskiyen çeşitli kelime, söz öbeği, tabir, deyim ve atasözlerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “varoş” kelimesinden söz edeceğiz.

Varoş Nedir?

Varoş, isim.

Kent, kasaba veya ilçe gibi toplu yerleşim birimlerinde uzakta olan küçük ve dağınık yerleşim birimlerine “varoş” adı verilir. Varoşlar, derme çatma çadır ve konteynerlerden veya binalardan meydana gelmiş yerleşmelerdir. Dış mahalle anlamına da gelen varoş kelimesi günümüzde bu anlamından daha çok kişiler için kullanılan “görgüsüz, edep-adap bilmeyen, kaba-saba ve kültürsüz ve eğitimsiz” gibi anlamlara sahip varoşluk kelimesi yerine kullanılır.

Varoş Kime Denir?

Toplumun alt kesimine hitap eden ve bu kesimin tipik özelliklerini taşıyan ve varoş olarak tanımlanan bu insanlar, genelde eğitimsiz ve kültürsüz olmaları nedeniyle bu sıfatı taşırlar.

Türkçedeki “avam” kelimesi, bu kelimeyi tam olarak karşılamasa da benzer anlamlara gelir. Avam kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir.

Varoş Kelimesinin Kökeni – Etimoloji

Var, Macarca’da “kale” anlamına gelir. Zigetvar, Temeşvar gibi şehir isimlerinde geçen “var” kelimesi “kale, surla çevrili alan” anlamındadır. Ziget, ada; var, kale anlamına gelir. Varoş kelimesi de Macarca’da “var” kelimesinden türemiştir.

Varoş Kelimesinin Kullanım Alanları – Örnekler

Varoş kelimesi, dilimize Macarca’dan geçen ender kelimeler arasında yer almaktadır. Gündelik hayatta ise sıkça kullanılan kelimelerdendir. Varoşluk, varoş edebiyatı gibi kalıplaşmış ifadelerle kullanımı yaygındır.

Varoş Kelimesinin Cümle İçi Kullanımı


Bugün Ankara’nın soğuk ayazı nedense içimi bile üşütüyordu. Çinçin’in yok olan varoş hali, gecekondu komşuluğunun yitip giden sohbetleri… Sabahın erken saatlerinde, at arabalarıyla, çöplüklerden toplanan kağıt ve plastiklerle kazanılan üç beş kuruşluk umutlar… Sanki kişneyen katırların ve atların o acı çığlıkları da giderek yok oluyordu.

Tanrı’nın Beğenmediği Kadın, Ali Bayram
Sayfa 18

1000kitap


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.