Kültür/Sanat

Aslan Adam Heykeli Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Aslan adam heykeli nedir ve Aslan Adam heykelinin özellikleri nelerdir? Daha önceki yazılarımızda çeşitli Venüs heykelciklerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”Aslan Adam Heykeli”nden söz edeceğiz.

Aslan Adam Heykeli

Aslan Adam Heykeli, bilinen en eski heykel olarak bilinir ve heykel, günümüzde Almanya sınırları içerisinde kalan Svabya Alplerindeki Hohlenstein Mağarasında bulunmuştur. Heykel, günümüzden yaklaşık 40.000 yıl öncesine aittir ve bilinen eski heykellerden biridir. Heykele yapısı nedeniyle ”Aslan Adam” ismi verildi.

Heykelin Özellikleri

  • 29 cm yüksekliğinde;
  • 5.6 cm genişliğinde
  • 5.9 cm kalınlığında
  • Mamut dişinin çakmaktaşı bıçakla oyulmasıyla yapılmıştır.
  • Sol kolunda enine bir şekilde kazılmış olan yedi paralel çentik dikkat çekmektedir.
  • Heykel, bilinen eski figüratif heykel olarak kabul edilir.

Günümüzde Almanya’daki Ulm Müzesinde sergilenen heykele ait ilk parçalar 1939 yılında Hohlenstein Mağarasında bulunmuş ancak II. Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle kazı tamamlanamamıştır. Kazı, 30 yıl aranın sonunda 1970 yılında tekrar başlamış ve yüzlerce fildişi parça birleştirilerek 200’den fazla parça eklenmiş ve hacminin %30 eksik olmasına rağmen 30 cm uzunluğunda (29.6 cm) heykel ortaya çıkarılmıştır. Heykelin eksik parçaları birleştirildiğinde baş kısmı yoktu fakat 1997-1998 yılları arasında yapılan kazılarda heykelin baş kısmı da bulunup restore edilmiş ve bugünkü şeklini almıştır.

Ortada bilimsel herhangi bir kanıt olmasa da heykelin bir dişi tasviri olduğu tahmin edilmektedir. Joachim Hahn heykelin erkek olduğunu ifade etse de Elisabeth Schmid heykelin Doğu Avrupa Aslanına benzemesinden dolayı dişi olduğu kanaatindedir.

İnsan ve hayvan motiflerinin mükemmele yakın işlendiği eserde dönemin şartları göz önüne alındığında böyle bir eseri ortaya çıkarmak için 2 aylık bir süre ve 400 saatten fazla bir çalışma süresi gerekecektir.

Figürün baş kısmı aslan kafasından oluşmuş; kolları ise geyik bacakları şeklinde tasvir edilmiştir. Bacakları ve ayaklarının dik duruşu ise insanı temsil etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.