İnkılap Tarihi

Atatürk’ün İlham Aldığı Şehirler ve Düşünce Sistemini Etkileyen Kişiler

Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı, kişiliği ve düşünce yapısı gerek Türk tarihi açısından gerekse Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından oldukça önemli. Daha önceki yazılarımızda Atatürk’ün kaleme aldığı eserlerden bahsetmiştik. Bu yazımızda da Atatürk’ün ilham aldığı şehirlerden ve düşünce sistemini etkileyen kişilerden bahsedeceğiz. İşte Atatürk’ün İlham Aldığı Şehirler ve Düşünce Sistemini Etkileyen Kişiler

İlham Aldığı Şehirler

Selanik

Mustafa Kemal Atatürk’ün doğup büyüdüğü yer olan şimdiki Yunanistan sınırlarındaki Selanik, Atatürk için oldukça önemli bir şehir. Bölgede çocukluk yaşlarında etkilendiği pek çok önemli motif bulunmakta.

Manastır

Askeri okulları burada okuduğundan ve ilk ciddi düşüncelerini burada temellendirmesi bakımından Manastır şehri, Mustafa Kemal Atatürk için önem arz eden ve onun ilham aldığı şehirlerden biri. Aynı zamanda buradaki okullarında ders aldığı öğretmenlerin de büyük payları olmuştur.

Sofya

İlk askeri görevi olan Sofya Ateşemiliterliği görevini burada yapması ve görevi sırasında düşünce sisteminde radikal ve ciddi değişiklere gitmesi açısından Sofya, Atatürk için oldukça önemli bir şehir.

İstanbul

Osmanlı Devleti’nin başşehri olan İstanbul, Atatürk’ü her zaman etkilemiş ve burada önemli işlere imza atmıştı. Aynı zamanda Atatürk, çok sevdiği İstanbul’da hayata gözlerini yummuştur.

Düşünce Sistemini Etkileyen Kişiler

1) Volter

2) Montesquieu

3) Jean Jacques Rousseau

4) Ziya Gökalp

Mustafa Kemal Atatürk, Türk tarihinin detaylı bir şekilde incelenmesi, kamu yararı, eğitimin birleştirilmesi ve milli kültür gibi konularda Ziya Gökalp’ten etkilenmiştir. Ayrıca Atatürk, Ziya Gökalp için; ”Bedenimin babası Ali Rıza Efendi, hislerimin babası Namık Kemal, fikirlerimin babası ise Ziya Gökalp’tir.” demiştir.

5) Tevfik Fikret

Özellikle Fikret’in Sis, Ferda ve Rücu aslı şiirlerini çok sevmesiyle bilinen Mustafa Kemal Atatürk, onun için “Hangi Türk şairi böyle inkilapçı şiirler yazmıştır?” ifadesini kullanmıştır.

6) Mehmet Emin Yurdakul

7) Kant

Olayların akıcı şekilde değerlendirilmesinde Descartes ile Kant’tan, özgürlükçü ve cumhuriyetçi zihniyet konusunda da J. J. Rousseau’dan etkilenmiştir.

8) Descartes

9) Celal Nuri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.