İnkılap Tarihi

Amiral Bristol Raporu Nedir? Önemi Nedir? Ne Zaman Yayınlanmıştır?

Kurtuluş Savaşı ve milli mücadele dönemi için oldukça önemli bir belge olan Amiral Bristol Raporu, Milli Mücadelenin haklılığı bakımından da oldukça önemlidir. Peki Amiral Bristol Raporu nedir? Kurtuluş savaşı için önemi ne olmuştur? Rapor ne zaman yayınlanmıştır? Daha önceki yazılarımızda Milli Mücadele dönemine dair çeşitli konulardan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “Amiral Bristol” raporundan söz edeceğiz. 

Amiral Bristol Raporu Nedir? 

İlk defa uluslararası bir belgenin Türk Milli Mücadelesinin haklılığını gösteren Amiral Bristol Raporu, Wilson İlkeleri çerçevesinde “her ulusun çoğunluğunu oluşturduğu bölgede kendi yönetimlerini belirleyeceği” hususuna yönelik bir rapordur. 

İzmir’i 15 Mayıs 1919’da işgal eden Yunanlılar bölgedeki vatansever ve bağımsızlık mücadelesi veren Türklerin işgale karşı gelmesi ile başarılı olamamıştır. İzmir’i kaba kuvvet kullanarak alamayacağını anlayan Yunanlılar, Wilson İlkelerinin self determinasyon ilkesine bağlı olarak İzmir’de Rumlar’ın nüfus bakımından Türklerden daha kalabalık olduğunu iddia ettiler. Bunun üzerine bölgeye sevk edilen araştırmacılar, Türk-Rum nüfusunun oranlarını, bölgedeki karışıklıkların neden çıktığını raporda belirtmişlerdir.

İçeriği Nedir? 

  1. Bölgede çıkan olayların asıl sorumlusu Türkler değil Rumlardır. 
  2. Bölgede Türkler nüfusun önemli bir kısmını oluşturmaktadır. 
  3. Yunanlıların bölgeyi işgali ilhaka yöneliktir. Yunanistan’ın bölgede huzur ve güvenliğini sağlama gibi bir amacı yoktur. 
  4. Yunanistan’ın çekilerek yerine İtilaf Devletleri’nin güvenlik birlikleri yerleştirilmelidir. 

Amiral Bristol Raporu’nun Özellikleri Nelerdir? 

Yunanlıların Paris Konferansı’na sahte rapor verildiği anlaşılmış, bölgedeki Türk’lerin çoğunluğu Yunanlıların sahte belge hazırlaması ile kesinlik kazanmıştır. Yunanlıların işgalinin bölgede huzur ve güvenliği sağlamak değil işgale yönelik olduğu dünya kamuoyuna duyurulmuştur. İlk defa uluslararası bir belge ile Türk Milli Mücadelesinin haklılığın dünya kamuoyuna duyurulmuştur. 

Amiral Bristol Raporu,içerik bakımından General Harbord Raporu ile de benzer özellikler taşımaktadır. Yakın Doğu Hakikatleri başlığıyla çıkan General Harbord Raporu da yine Türklerin lehine kararların verildiği bir rapor olmuş ve Türk bağımsızlık savaşının önemli belgeleri arasında yer almıştır. Detaylı bilgiler için General Harbord Raporu başlığına tıklayabilirsiniz.

İleri okuma için:

  1. Sivas Kongresi
  2. Milli Varlığa Düşman Cemiyetler 
  3. Milli Mücadelede Basın ve Yayın
  4. 1921-1932 Arası Türk Dış Politikası
  5. İnkılap Tarihi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.