İnkılap Tarihi

Düzenli Orduya Geçiş Aşamaları Nelerdir?

Osmanlı Devleti’nin emperyalist güçler tarafından işgal edilmesinin ardından yurdun çeşitli bölgelerinde Anadolu halkı işgallere karşı silahlı direniş göstermiştir. Bu direniş Kuvay-i Milliye olarak isimlendirilmiş fakat Kuvay-ı Milliye, düzenli ordulara karşı her ne kadar kısa vadede başarılı olsa da uzun vadede önemli sonuçlar elde edememiş ve disiplinden uzak bir profil çizmiştir. Kuvay-i Milliye Birlikleri’nin; disiplinden uzak olmasının Yunan ilerleyişini kolaylaştırması, düşmanı yurttan atacak yeterli donanım ve teçhizattan yoksun olması, ihtiyaçlarını halktan zor kullanarak karşılama yoluna gitmesi ve Gediz Taarruzunda başarısız olması ve TBMM’nin ülkede düzeni sağlamasının gerekli olması gibi nedenlerden dolayı Kuvay-i Milliye’den düzenli orduya geçiş süreci başlamıştır. Peki düzenli orduya geçiş aşamaları nelerdir? 

16 Mayıs 1920 

Kuvay-i Milliye Birliklerinin masrafları, Milli Savunma Bakanlığı tarafından karşılanacak ve halktan aldıkları yardımlar kayıt altına alınacaktır.

1 Temmuz 1920 

Subay Yetiştirme Merkezleri açıldı ve seferberlik ilan edilerek askere alım işleri başlatıldı. 

9 Kasım 1920 

Batı Cephesi ikiye ayrıldı. Kuzey bölgesine Batı Cephesi Komutanı sıfatıyla Albay İsmet Bey; güney bölgesine Albay Refet Bey komutan olarak atandı. 

10 Kasım 1920 

Bilecik’e gelen İsmet Bey, düzenli orduya geçiş sürecini başlattı. 

Önemli Not: TBMM’nin kurmuş olduğu düzenli ordu, Batı Cephesinde hem Yunanlılarla hem de Çerkez Ethem’in birlikleri ile mücadele etmiştir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.