Kültür/Sanat

Ejderha Nedir? Ejderhanın Mitolojide Anlamı Nedir? Ejderhalar Gerçekten Yaşadı mı?

Ejderha, ya da halk arasında bilinen ismiyle Ejder. Geçmiş dönemlerde yaşadığına inanılan, bazı kültürlerde kötü ruhla özdeşleştirilirken bazı kültürlerde uğur getirdiğine inanılan bir efsanevi yaratık olan Ejderha’nın varlığına ilişkin pek çok iddia ve görüş ortaya atıldı. Peki ejderhalar gerçekten de yaşadı mı? Yoksa ejderhalar birer efsaneden mi ibaret? Ejderha motifi nerelerde kullanılıyor? Hangi bayrakta ejderha motifi vardır? Ejderha nedir? Mitolojide ejderha neyi ifade ediyor?

Ejderha Nedir?

Ejderha ya da Ejder. Dış yüzeyi pullarla kaplı, bazı çizimlerde kanatlı bazı çizimlerde de kanatsız olarak tasvir edilen ejderhalar, ağzından ateş çıkartan, yarasaya ve kertenkeleye benzeyen, başı yılanı andıran bir efsanevi, masal motifidir. Ejderhaların geçmiş dönemde yaşadığına ilişkin bazı deliller olsa da günümüzdeki ejderha tanımına uygun bir yaratığın yaşadığına dair ciddi bir çalışma ya da elle tutulur bir delil yoktur.

Ejderha Motifi

Özellikle Uzakdoğu ülkelerinde ejderhalar kanatsız olarak tasvir edilmişken Batı kültürlerinde yer alan ejderha motifleri, kanatlı olarak tasvir edilmiştir. Ejderhaların iki farklı biçimde tasvir edilmesindeki temel fark, ejderhalara yönelik tutum ve davranışlardan kaynaklanmaktadır. Zira Doğu ve Batı medeniyetlerinde ejderhaların, toplumsal anlamda yeri ve önemi farklılık gösterebiliyor.

Ejderhaya Dair İnançlar

Ejderhaların Doğu ve Batı kültürlerindeki karşılığı birbirlerinden tamamen farklı. Zira Doğu kültürlerinde ejderha bilgelik ve uğur anlamında yer edinmişken Batı kültürlerinde ejderha, kötü ruhlu ve uğursuzluk getireceğine inanılan bir yaratık olarak yer edinmiştir.

Uzakdoğu ve Çin’in Sembolü Olarak Ejderha

Özellikle Uzakdoğu ve Çin’in sembollerinden biri haline gelen Ejderha figürü, bu bölgelerde çok daha felsefi anlamlara gelebilen efsanevi yaratıktır.

Ejderha Çin ve Uzakdoğu’da bilgelik ve iyi ruhları çağrıştıran bir figürken Avrupa’da tam tersi olarak kötü ruhları temsil eden bir figürdür.

Galler bayrağı üzerinde yer alan Ejderha motifi.

Ejderhalar, Doğu mitolojisinde kanatsız olarak tasvir edilmezken Batı’da ve Avrupa’da kanatlı olarak tasvir edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sponsorlu Bağlantılar: R10 Blog - Sorum Var - evden eve nakliyat - Hedera Güncel - Takipçi Satın Al - istanbul evden eve nakliyat - TikTok beğeni hilesi - Rfid etiket - saç ekimi