Sağlık

Uykuda Tansiyon Neden Yükselir?

Birinin aldığı uyku miktarı ile yüksek tansiyon riski arasında açık bir bağlantı vardır.
Uyku süresi ile hipertansiyon riski arasındaki ilişkide araştırmacılar, günde 4 saatten az uyuyanların, her gece 7 saat uyuyanlardan çok daha yüksek risk altında olduğunu buldular.

Bununla birlikte, bu çalışma aynı zamanda çok uzun uyumanın da yüksek tansiyon riskinizi artırabileceğini buldu – bu sorun, kişiden kişiye değişen her gece önerilen miktarda uyku alarak önlenebilir.

Başka bir çalışmada, araştırmacılar, önceki gece sadece altı saat uyuyan kişilerin, harika bir gece uykusu çekenlere kıyasla ertesi gün daha yüksek tansiyona sahip olduklarını buldular. Devam eden uyku eksikliği sadece bu etkiyi artırabilir. Vücudunuzu canlandırmak için uygun uyku olmadan, çok geç olana kadar farkına bile varmadan kendinizi strese sokuyor olabilirsiniz.

Klinik psikolog ve Uyku ve Sağlık Araştırma Programı Direktörü Dr. Michael Grandner, “Hipertansiyon önemli bir kardiyovasküler risk faktörüdür. Yetersiz uyku ve kötü uyku kalitesinin yüksek tansiyon ve kalp hastalığının diğer yönleriyle ilişkili olduğunu gösterebilen birçok çalışma var.”

Uyku apnesinden muzdaripseniz, hipertansiyona sahip olmak ek bir baş ağrısı olabilir. Uyku apnesine en yaygın olarak boğazın arka kısmının gevşemesi ve vücuda hava akışını kısıtlaması neden olur. Uyku apnesinden muzdarip olanlar, yüksek tansiyona sahip olma riski altındaydı.

Hipertansiyon ve uyku apnesinden birlikte muzdarip olduğunda, vücuttan geçen oksijen büyük ölçüde azalır. Uyku apnesi, aldığınız oksijeni azaltarak kan basıncını artırabilir. Tansiyonunuz yükseldikçe, konjestif kalp yetmezliği ve felç gibi ciddi sağlık sorunları için daha fazla risk altındasınız.

Uykuda Yükselen Tansiyonla Nasıl Mücadele Edilir?
Hipertansiyonla mücadele ediyorsanız iyi haberler var. Semptomlar düzenli fizik muayene ile hızlı bir şekilde yakalanabilir. Yüksek tansiyon tedavisi yönetilebilir. Diyet, egzersiz ve uyku alışkanlıklarında yapacağınız basit değişiklikler hayatınızda büyük bir fark yaratabilir.

Ailenizde yüksek tansiyon öyküsü varsa, hipertansiyon kalıtsal olduğu için düzenli kontrollere devam etmek iyi bir fikirdir. Daha erken yakalamak, ileride daha büyük sorun yaşama riskinizi azaltacaktır.

Hipertansiyon tedavisinde diyet ve egzersiz son derece önemli olsa da uyku, tedavi planlarında en çok ihmal edilen günlük bir aktivitedir. Nasıl uyuduğunuzu ve neyle uyuduğunuzu değiştirerek kan basıncınızı büyük ölçüde etkileyebilirsiniz.

Rahat Bir Yatak Seçin
Sabahları kendinizi sersemlemiş ve ağrılı hissediyorsanız, yatağınızı yenileme zamanının geldiğinin bir işareti olabilir. Geleneksel yaylı şilteler tipik olarak sekizinci kullanım yılı civarında daha az rahat olmaya başlar. Bu süreyi aşarsanız, kötü uyuyor olabilirsiniz ve şu anda nasıl uyuduğunuza alıştığınız için farkına bile varmıyor olabilirsiniz.

Uyurken olabildiğince rahat olduğunuzdan emin olmak için uyku tarzınıza en uygun yatağı seçin. Gecenin ortasında daha az savurma ve dönme, daha iyi ve dinlendirici bir uyku için daha fazla zaman demektir. Vücudunuz günün yorgunluğundan ve stresinden arınacak ve gece boyunca kesintisiz olarak daha uzun süre uyumanızı sağlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.