Hayvanlar

Ateş Böcekleri ve Soğuk Işık

Ateşböceğini hepimiz tanırız. Yaz geceleri ışık saçarak uçan bir böcektir. Bunlardan birini yakalayıp dikkatli incelersek, yeşile yakın bir ışığın hayvanın karın bölgesinden çıktığını görürüz. Karın, saydam görünüşüyle sanki içinde minik bir ampul varmış gibi parıldar. Bu ampul soğuktur, yani ateşböceği soğuk ışık saçar. Kınkanatlılar takımının bir eklem bacaklı türü olan ateşböceğinin uzunluğu 11-18 milimetredir. Erkek ve dişlerin karnında ışığın meydana gelmesini sağlayan organlar vardır. Dişilerin kanatları olmadığı için uçamazlar. Toprak ve yaprakların üstünde dolaşırlar. Erkek ateş böcekleri uçar ve ışıkları ile birbirini bulurlar.


Ateş böceği, ışıklı böcekler denilen bir cins kınkanatlıdır. Bu cinsten bir böcek bir kaç böcek türü daha vardır. İtalyan ateş böceği, Avrupa’da çok yaygındır.

Ateşböceğinin vücudu da öbür böcekler gibi üç bölgeden meydana gelir. Baş, göğüs ve karın. Baş, bölgesinde gözlerle dokunma ve doku alma organları olan duygular ve ağız bulunur. Ağız, besinleri parçalamaya yarayan güçlü çenelerinden oluşmuştur. Göğüs bölgesinde ön ve arka olmak üzere iki çeşit sağar gibi kanaat vardır. Karın bölgesi ise iç içe geçen halkalardan meydana gelmiştir. Vücut bütünlüğü de git İnli bir madde olan kutsi kula ile örtülüdür. Bütün böcekler gibi ateşböceği de murta ile çoğalır. Yumurtadan çıkan lavra, toprak altında ya da ağaç kabuklarında yaşar. 


Ateş böceğinin vücudu da öbür böcekler gibi üç bölgeden meydana gelir. Baş, göğüs ve karın. Baş, bölgesinde gözlerle dokunma ve doku alma organları olan duygular ve ağız bulunur. Ağız, besinleri parçalamaya yarayan güçlü çenelerden oluşmuştur. Göğüs bölgesinde ön ve arka olmak üzere iki çeşit zar gibi kanat vardır. Karın bölgesi ise iç içe geçen halkalardan meydana gelmiştir. Vücut bütünüyle kitinli bir madde olan kutikula ile örtülüdür.


Bütün böcekler gibi ateşböceği de yumurtayla çoğalır. Yumurtadan çıkan larva , toprak altında ya da ağaç kabuklarında yaşar.
Larvalar, böcekler ve özellikle bağ ve bahçe salyangozları ile beslenirler, yani etçildirler. Avlarını isirarak altçenelerinden salgıladıkları biri zehirle felce uğratır, sonra parçalayıp yavaş yavaş yerler. Ergin ateşböceği ise küçük böceklere saldırıp parçalar ve kemirerek yer.
Ateş böceğim soğuk ışık özelliği olan bir tabiat harikasıdır. Böcekler, çok bacaklılar ve balıkların bazı türleri de soğuk ışık üretirler.
Ateş böceğinden soğuk ışığın meydana gelmesi solunum yoluyla olur. Böceğin vücudu kitinli bir kutikula tabakası ile örtülü olduğu için gaz alışverişine elverişli değildir. Bundan ötürü solunum, bütün vücudun içinde dolanarak yayılan ve trakea denilen çok ince hava borular ile sağlanır.

Bu sistemde oksijen vücut sıvıları tarafından alınarak dokulara götürülmesi. Böylece solunumun doğrudan doğruya dokularda yakılması sağlanır.

Soğuk ışık, yavaş yavaş meydana gelen oksitlenmesi sonucu kimyasal enerjinin ışığa dönüşmesidir. Çıkan ışık bütünüyle soğuktur. Bunun için ne ısı, ne de başka bir biçimde enerji kaybı yoktu. Öyle bir ışık kaynağının verimi yüzde yüzdür.

Gördüğünüz gibi minicik bir böceği, kimyasal enerjiden ısı kaybetmeksizin ışık üreten üstün yapılış da bir organa sahiptir.
Ateş böceğinin yanında çağımızın insanı çok daha geridedir. Bugün suni aydınlatma araçlarının en geliştirilmiş olan alçak basınç da florasan ampullerde bile %60 verim elde edilebiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.