Deyimler ve Atasözleri

Atı Alan Üsküdar’ı Geçti Ne Demek?

Atı alan Üsküdar’ı geçti. Atı alan Üsküdar’ı geçti deyimi Atasözleri ve deyimler sözlüğünde gündelik yaşamda en çok kullanılan tabirlerin başında yer alıyor? Atı alan Üsküdar’ı geçti ne demek? Atı alan Üsküdar’ı geçti deyiminin anlamı nedir?

Atı Alan Üsküdar’ı Geçti Ne Demek? 

Atı alan Üsküdar’ı geçti deyimi, bu saatten sonra yapılacak herhangi bir şeyin sonucu değiştirmeyeceğini, olanların olduğunu ve iş işten geçtiğini anlatan bir deyimdir. Deyim, özünü gerçek bir hikayeden almaktadır.

Öte yandan “atı alan Üsküdar’ı geçti” deyimi, zamansız yapılan işlerin daha sonra kişiyi pişman edebileceğini, bunun için geri döndürülemez sonuçlar yaşamak yerine olayları en baştan sıkı tutmak gerektiğini ifade eden bir sözdür.

Aynı zamanda bu deyim, kişinin yaptığı işlerden sorumlu olduğunu da bizlere gösteriyor. Vakti zamanında yapılmayan işlerden dolayı duyulan pişmanlığı da en güzel özetleyen bu deyimin anlamları aşağı yukarı böyledir. Deyime gündelik yaşamdan birkaç örnek vererek anlamını pekiştirelim;

Örneğin üniversite sınavına girecek olan 3 arkadaştan ikisi üniversiteyi kazanmış ve hatta üniversitesini bitirmek üzer olsun. Durum diğer kazanamayan öğrenci için “atı alan Üsküdar’ı geçti” deyimi ile ifade edilebilir. Burada Üsküdar’ı geçmekten kastedilen şey mesleğini eline alma aşamasına gelmektir”

Bu deyimin ana teması pişmanlık ve öngörü eksikliğidir. Bir başka örnekle deyimi yine pekiştirelim.

Vakti zamanında bir kişi yakın bir arkadaşına karlı çıkabilecekleri bir işte ortaklık teklif etmiş olsun ama diğer kişi de bu teklifi kabul etmesin. Teklif eden kişi de bir başka ortak bulsun ve işleri büyütsün. Bu durumda ilk teklif edilen kişi için “atı alan Üsküdar’ı geçti” deyimi oldukça açıklayıcıdır.

Pişmanlık temasında “kaçan balık büyük olur” deyimi ile de bir anlamda eş değerdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.