Kelimeler

Avam Kesim Ne Demek?

Son zamanlarda kullanımı oldukça yaygınlaşan avam kelimesi nedir, ne anlama geliyor? Avam kesim, avam kitle olarak tasvir edilen bu söz öbeğinin anlamı nedir? 

Daha önceki yazılarımızda Türkçede yer alan ve unutulmaya yüz tutmuş kelime, deyim ve söz öbeklerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “avam kesim” nedir sorusuna cevap bulmaya çalışacağız. 

Avam Kesim Ne Demek? 

Avam kelimesinin Türk dil kurumuna göre iki farklı anlamı bulunuyor. Bunlar:

1. Halkın cahil ve okumayan kesimi 

2. Halk (ahali) 

Avam kesim, halkın bir nevi uyuyan ve herhangi bir işte söz sahibi olmayan kesimine verilen isimdir. 

Avam, İtalyan Marksist düşünür Antonio Gramsci tarafından “madun” yani subaltern olarak tanımlanmıştır. Antonio Gramsci’nin “madun” tanımına göz atalım:

“Madun kavramından ilk bahseden kişi, İtalyan Marksist düşünür Antoine Gramsci’dir. Gramsci, yönetici sınıfın tahakküm altına aldığı grupları tanımlamak için bu ifadeyi kullanılmıştır. Madunlar kendi temsillerini sunabilecekleri mekanizmalara erişim imkanına sahip olmadıkları için sürekli hakim sınıf tarafından temsil ve tasvir edilirler. ”Madun Çalışmaları” kapsamında daha çok Güney Asya toplumlarında tahakküm altına alınmış grupları tanımlamak için kullanılmıştır. Madunlar ancak hakim söylem kendilerine konuşma alanı açtığı sürece ve hakim söylem onu kendi işine yarar şekilde konuşturduğu sürece ”seslerini” duyurabilirler. Üstelik bu kendilerinin olmayan ses dışında da sesleri yoktur.

İsmet Özel, avam kesimin ne olduğunu, toplumun hangi tabakalarında yer alan insanların “avam” olarak sayıldığını “Taşları Yemek Yasak” adlı kitabının 59. sayfasında şöyle ifade ediyor:

Avam sayılmak, günlük hayatını olduğu kadar bütün insan ilişkilerini yerinde ve uygun kabul etmek, kendini bu akış içinde rahat hissetmek ve rahat hissetmeye çabalamaktır.

Düşünce adamları ve sanatçılar kendilerini akıntıya gönül rahatlığı içinde bırakmadıkları için ahaliden avamdan ayrılırlar.

Onlar olup bitenlerin mahiyeti hakkında bir kesinliğe varmaya çabalamaktadırlar. 

Bu çabalarını da eserleri olarak diğer insanlara yansıtırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.