Sağlık

Burun Ameliyatı Sonrası Koku Almak Zorlaşır mı?

Burun ameliyatı estetik olarak burnundan hoşlanmayan veya yapısal olarak sorun yaşayan kişiler tarafından tercih edilir. Genelde kemikli buruna sahip olanlar tercih eder, özellikle kalkık ve minik burun toplum tarafından hep beğenildiği için burnundan memnun olmayanlar yaptırır. Burun içinde et olması gibi durumlarda nefes alıp vermeyi zorlaştıracağı için yine ameliyat önerilir. Ancak yaptırmayı düşünen kişilerin akıllarında bazı sorular kalır, bunlardan biri ameliyat sonrası koku almak zorlaşır mı?

Bu Beklenen Bir Süreçtir

Burun ameliyatı sonrası koku alma sorunu genellikle hastanın burnunda tıkanıklık oluşması ve buda koku alma konusunda sıkıntı yaşamasına neden olur. Bu süreç hastalar tarafından normal karşılanmalıdır çünkü geçici bir durumdur, sabırlı olunmalıdır. Burnun iç kısmında meydana gelen değişiklikler koku alma duyusunu bir süreliğine dahi de olsa etkileyecektir.

Ödem ve Şişlik Meydana Gelir

Ameliyat sonrası kişinin burnunda ödem ve şişlikler meydana gelir, hatta burun derisi çok kalın olan kişilerde bu durum aylarca sürebilir. Ödem ve şişlik kişinin burnunu tıkar ve koku almasını zorlaştırır. Aynı zamanda birde kanama ve akıntılar meydana gelir, dolayısıyla nefes alıp verme engellenir. 

Özellikle 1 hafta oldukça önemlidir çünkü koku alamamanın en çok yaşandığı süreç olacaktır. Ancak sonra yavaş yavaş azalıp düzelecektir, bu süreçte burunda kendini toparlayacak, dikişleri atacak ve iyileşecektir. Ameliyat sonrası iyileşme herkeste farklı seyreder, bu yüzden belirli bir net süre yoktur.

Koku Alma Ameliyat Sonrası Daha İyi Hale Gelebilir

Kişi ameliyatı estetik dışında burundaki nefes alıp verme sıkıntılarından dolayı yaptırdıysa koku alması ameliyat sonrası daha iyi hale gelecektir. Burun şeklinin düzeltilmesi ve içeride yapılan değişiklikler işlevsel açıdan da etkisini gösterecektir. İlk zamanlarda oluşan koku kaybı zamanla düzelecek ve hatta eskiden daha iyi hale gelecektir. Çünkü ameliyatın amacı budur, kişinin daha rahat nefes alıp vermesini sağlamaktır.

Ameliyattaki Uygulamalar Etkilemez

Ameliyat esnasında yapılan kesikler, alınan parçalar ve eklemeler koku almayı etkilemez. Bu işlemler zaten yapılması zorunlu olan şeylerdir, bu yüzden olumsuz yönde etki etmezler. Tüm cerrahi işlemler burundaki problemleri tedavi etmek için yapılır, daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Elbette yanlış bir hareket etki edebilir, bu yüzden uzman doktora yaptırılmalıdır. Ancak sonradan ödem ve şişlik oluşması ameliyatın beklenen bir etkisidir ve koku almayı onlar zorlaştırmaktadır. Hastalar bu zorlaşmanın ameliyatla alakalı olduğunu, bir hata olduğunu düşünür. Ancak ameliyatla bir alakası yoktur, zaten zamanla geçecektir.

Ya Zamanla Geçmezse?

Eğer iyi ve güvenilir bir yerde ameliyat olursanız muhtemelen koku almada zorluk yaşar ancak birkaç haftaya daha iyi hale gelebilirsiniz. Fakat zamanla geçmezse hatta daha kötü hale gelirse bunda bir sorun var demektir. Mutlaka doktora gidilmelidir.

Kişi bu süreçte kendini iyi hissetmiyorsa doktor ona;

• Rahatlatıcı ilaç

• Benzeri ürün takviyesi

• Viks gibi naneli kremler önerebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.