Psikoloji

Doğru Terapist Nasıl Bulunur?

Ruhç sağlığı alanında bir yabancı olmanız durumunda bilgi edinmek istediğiniz zaman en çok karşınıza çıkan kavramlardan birisi psikoterapi olacaktır. Sıradan bir insan olarak ruh sağlığı konusunda bilgi edinmek doğal bir girişimdir.

Ancak genellikle avukat olmayanların davalar hakkında pek bir şey bilmediği gibi, psikolog olmayanların da psikoterapi hakkında bilgisi oldukça azdır. Sıradan insanların başarabileceği en önemli şey normal kaygıyı anksiyete bozukluğundan ayırmak olabilir.

Psikoterapi hakkında en kolay erişilebilen bilgiler genellikle internet ortamından elde edilir. Diğer pay ise tamamen medyaya aittir. İnsanlar filmlerde ve televizyonlarda gördüklerine göre psikoterapiye bir kavram geliştirmeye çalışırlar.

Buna rağmen psikoterapi sürecinde çeşitli sıkıcı prosedürler vardır. Bu prosedürleri medya ortamında görmeniz söz konusu olmaz. Her insanın gerçeklik algısının farklı olması, yaşadığı zorluğun farklı olması ve en önemlisi kişiliğinin farklı olması psikoterapinin her olgu başına farklı olmasını sağlayan bir durumdur.

Psikoterapi nedir?

Psikoterapi, insanlara yardım etmeyi amaçlayan terapistler ile hastalar arasındaki iletişimi içerir. Daha az endişeli, korkulu ve depresif hale gelmek gibi duygusal sıkıntıdan kurtulmanızı sağlar. Hayal kırıklığı, keder, aile sorunları, iş ve kariyer tatminsizliği gibi hayatınızdaki sorunlara çözüm aramanızı sağlar.

Psikoterapi, bir kişinin geçmişi ve onu yardım aramaya iten endişeler hakkında bazı tartışmalarla başlar. Bu ilk değerlendirmenin ardından, hasta ve terapist tedavi konusunda bir anlaşmaya varırlar. Bu anlaşmada, tedavinin hedefleri, prosedürleri ve seans zamanları gibi detaylar yer alır.

  • Arkadaşlar dinlerler ve tavsiyelerde bulunurlar. Ancak nitelikli ve usulüne uygun olarak hareket eden lisanslı terapistler, psikolojik sorunları anlama konusunda uzmanlaşmışlardır. Bu konuda size daha gerçekçi bir şekilde yardımcı olabilirler.
  • Arkadaşlıklar genel olarak insanların sırayla birbirlerine yardımcı oldukları karşılıklı ilişkilerdir. Psikoterapide ise hastanın iyiliğine odaklanma söz konusudur. Psikoterapi sadece sorunların çözümüne ve yaşam tarzı değişikliklerine odaklanır.

Psikoterapi neyi başaramaz?

Deneyimden ne beklenmeyeceğini anlamak tedavi sürecine açık fikirli ve eğitimli bir birey olarak yaklaşmanıza yardımcı olabilir. Seansa girmeden önce psikoterapinin bazı şeyleri başaramayacağını bilmelisiniz. Bu gerçekler kendi gelişiminiz için çok ama çok önemlidirler.

  • Hızlı bir düzeltme beklememelisiniz. Tek seanslık bir psikoterapi seansının gerekli olan tüm tedaviyi bir anda sunması nadir görülen bir durumdur. Sadece bazı özel fobiler için tek seans yeterli olabilmektedir.
  • Çoğu durumda süreç kolay olmayacaktır. Psikoterapi bir iştir. Kendinize dikkatlice bakmanızı gerektirecektir. Bu konuda yalnız olmadığınızı bilmeniz gerekir. Terapist sizin için çok çaba gösterme eğiliminde olacaktır.
  • Terapist ile konuşmak arkadaşla konuşmaya benzemez. Terapi ilişkisi diğer ilişkilerden farklıdır. Bunu çift yollu bir cadde olarak görmemelisiniz. Kendinize ait çok fazla detayı paylaşmak zorunda kalabileceksiniz.
  • Ne yapacağınız söylenmez. Doğru bir terapist size her şeyi gösterir. Ancak neyi seçeceğinizi, neye karar vereceğinizi ve doğru seçimin ne olacağını asla söylemez. Bu karar tamamen size ait olacaktır. Sizi bu konuda ikna etmek onun işi değildir.

Doğru terapist nasıl bulunur?

Uyum durumu insanlar arasında farklılık gösterir. Ancak aşağıdaki soruları kendiniz için uygunluğunu iyiliğini değerlendirmede yararlı bir başlangıç olarak kullanabilirsiniz. Böylece kendiniz için en doğru terapisti bulma konusunda önemli bir adım atmış olursunuz:

  • Terapist tanınız, klinik deneyimi ve hangi tedavi türünü içereceğine yönelik sorularınızı memnuniyetle yanıtladı mı?
  • Terapist profesyonel bir yaklaşıma sahip mi? Konuşma sırasında, odada, acil durumlarda vb. ile ilgili uygulamalar konusunda tanımlamalar yapıyor mu?
  • Terapist düşünceli sorular soruyor mu?
  • Psikoterapiye başlarken karşılaştığınız zorlukları düşündüğünüz zaman terapistle açıkça konuşurken kendinizi ne kadar rahat hissediyorsunuz?
  • Sizinle etkileşim derecesini, mizah kullanımını, duygusal durumunuzu algılamasını ve sorununuzu ele alma tarzını beğeniyor musunuz?

Doğru terapisti bulmak için çok fazla deneme yapmanız gerekebilir. Ancak insanın insandan farklı olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Doğru terapist konusunda yukarıdaki soruları cevaplamanız durumunda daha doğru adımlar atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.