Psikoloji

Transaksiyonel Analiz İle Koçluk

Bu yazıda transaksiyonel analiz ile koçluk hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızın devamını okuyarak transaksiyonel analiz ile koçluğun ne olduğu konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak öncesinde transaksiyonel analiz kavramının ne olduğu konusunda bilgi sahibi olunmalıdır.

Transaksiyonel analiz psikoloji kuramları içerisinde, en ön plana çıkan kuramlardan biridir. TA olarak ifade edilen bu kuram, birçok psikoloji uzmanı tarafından iletişim kuramı ya da iletişim yaklaşımı olarak ifade edilse de, TA daha çok kişilik ve gelişim kuramı/yaklaşımı olarak karşımıza çıkmaktadır. 

TA insanları olumlu bir şekilde ele alarak kişiliğin işleyişi konusunda gözlem yapar. TA ile insanların davranışlarını ve kişiliklerini ön plana çıkarmak için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Şimdilerde bu kavram koçluk kavramı ile birleşerek danışmanlık hizmetlerinin verilmesini sağlamaktadır.

Transaksiyonel Analiz (TA) kavramı ilk kez 1936 yılında kullanılmıştır. O sıralar ABD Yale Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Dr. Eric Berne psikoloji alanında çalışmalar yaparken Eric Ericson tarafından eğitim almıştır. 

Dr. Eric aldığı bu eğitim sonucunda hastalarda psikoanalizinherhangi bir işe yaramadığını ve sadece zaman kaybı olduğunu düşünmeye başlamıştı. Daha sonraları kendi çalışmalarını kurul üyelerine sunmaya başlayan Dr. Berne üst üste birkaç kez red aldıktan sonra bir kuram yaratmaya karar vermiştir. Yaratılan bu kavram ise transaksiyonel analiz ve ego durumları olarak adlandırılmıştır. Yayımlanan bu kuram ve diğer psikoloji uzmanlarının bu kurama onay vermesiyle birlikte transaksiyonel analiz ile koçluk kavramı ortaya çıkmıştır.

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki transaksiyonel analiz bir psikoloji kuramı olsa da, işin içine koçluk girdiğinde herhangi bir terapi söz konusu değildir. Bu iki unsur bir araya geldiğinde kişinin kendi benlik saygısını yakalamasını ve bir farkındalık yaratılmasını sağlar.

TA kuramının yaratıcısı olan DR. Eric Berne herkesin bir prens ya da prenses olarak dünyaya geldiğini ancak ilerleyen süreçlerde birer kurbağa haline geldiğini ifade etmektedir.Burada bahsedilen prens, prenses ve kurbağa kavramı insanların kişiliklerini ifade etmek için kullanılmaktadır. Transaksiyonel analiz ile koçlukla birlikte insanların kaybolan kişilikleri yeniden ortaya çıkarılır. Yani kişi biraz önceki tabire göre hayatına bir kurbağa olarak değil de bir prens ya da prenses olarak devam eder.

Özetle transaksiyonel analiz ile koçluk yapan kişiler danışanlarının içlerindeki kişiliklerini TA kuramı ile dışarıya çıkartarak yaşamlarına daha iyi bir şekilde devam etmesini sağlar. Bu koçluk programı uzman kişilerden eğitim alındıktan sonra yapılabilir.

Ülkemizde ve dünyada TA ile koçluk programlarını geliştiren ve uygulayan Mcc Mentor Koç Fatih Elibol ilk akla gelen isimlerden. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.