Doları Basma Yetkisi Hangi Ülkeye Ait?
Dolar, Euro ile birlikte dünyada ticaretin sağlandığı en büyük para birimlerinin başında yer alıyor. Euro ile beraber en çok kullanılan para birimi olan Dolar, başta ABD olmak üzere pek çok ülkede yaygın olarak kullanılan para birimi. Peki doları basma yetkisi hangi devletlerde var? Hangi devlet dolar basabilir?
Doları basma yetkisi sadece Amerika Birleşik Devletleri’ne ait. ABD dışında hiçbir ülkenin dolar basma yetkisi yok. Ticaretin büyük bir miktarının döndüğü Dolar, sadece Amerika tarafından basılabiliyor.
Amerika’nın mevcut cari açığı 250 milyar dolar civarında. Bu oran 2008 ekonomik krizinde de aşağı yukarı aynıydı. Amerikan’ın 2008 yılında krizden çıkmak için başvurduğu yöntem faizi düşürüp piyasaya para sürmek oldu. Böylece cari açığı 150 milyar civarına çeken Amerika, 2001 krizi gibi korkunç bir bilançodan makul bir bilançoya hasarı sabitlemiş oldu.
Cari açığı 250 milyar Dolar olan ABD 251 milyar Dolar para basabilir mi? Elbette ki basabilir ama bu basma işini sadece pratikte yapabilir. Böyle bir parayı piyasaya sürdüğünü varsaydığımızda ütopik enflasyon rakamları ortaya çıkar. Türkiye’de olduğu gibi iki haneli enflasyon ortaya çıkmasa da ABD ekonomisini sarsacak bir rakam söz konusu olacaktır.
Forbes’in teknoloji üreten 500 markasının 400’ü Amerika Birleşik Devletleri’nde cari açığın 250 milyar olması pek de şaşırtıcı değil zira Türkiye’nin bu listede sadece 13 markası var.