Sağlık

Hepatit B Ölümcül müdür?

Bir tür karaciğer enfeksiyonu olan ve halk arasındaki ismiyle “sarılık” olan Hepatit B, karaciğer tarafından vücuttan atılan “bilirubini” maddesinin vücutta yeterinden fazla birikmesi neticesinde deri veya göz altlarında sarı bir renk oluşmasına denilmektedir. Tedavi edilmediği müddetçe pek çok zararlı sonuca hatta ölüme neden olabilecek bir hastalık olan Hepatit B, hastanın ya da sağlıklı taşıyıcı bir bireyin kan, tükürük, ter, süt, sperme sıvısı veya vajen sıvısında bulunabiliyor. Salgın bir hastalık türü olan Hepatit B, halk arasında da oldukça yaygın. Peki Sarılık (Hepatit B) Hastalığı Ölümcül müdür? Sarılık hastalığı ölümcül olabilir mi? İşte tüm detayları ile Sarılık (Hepatit B) Hastalığı Ölümcül Mü?

Hepatit B: Karaciğer tarafından vücuttan atılan “bilirubini” maddesinin vücutta yeterinden fazla bulunması nedeniyle deri ve göz altlarında biriken sarı lekelere denir.

Karaciğer Kanserine Neden Olabilir

Hepatit B hastalığının ilerleyen evrelerinde bireylerde karaciğer kanseri riski ortaya çıkabilir. Hepatit B, iç organlarda yaralanmalara sebebiyet verir. Neticede ise karaciğer yetmezliği veya karaciğer kanseri riskleri ortaya çıkar.

Siroza Yol Açabilir

Öte yandan Hepatit B hastalığı tedavi edilmediği müddetçe ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabilir. Yine aynı şekilde Sarılık (Hepatit B) hastalığı, siroz sertleşmesi ve karaciğer sertleşmesine yol açar.

Aynı zamanda;

  • Eklem ağrısı,
  • Mide Bulantısı,
  • İştahsızlık,
  • Karın Ağrısı,
  • Ateş

Gibi sorun ve şikayetler de Sarılık (Hepatit B) hastalığının vücuttaki belirtilerinden birkaçıdır.

Hepatit B virüsü, karaciğerin parçalanmasına sebep olur. Virüsün vücuda girmesinden sonra hastalığın ortaya çıkması arasında (kuluçka dönemi) 30 ile 180 gün arası bir süre vardır. Fakat bu dönemde meydana gelen belirtiler tam anlamıyla karaciğer enfeksiyonu sinyali vermez. Bu dönemde meydana gelen belirtiler daha çok soğuk algınlığı ve halsizlik gibi ağrılara benzer. Bu durumun devam etmesi/ilerlemesi halinde mutlaka doktora gidilmeli ve karaciğerin değerleri kontrol edilmelidir.

Sağlıklı bir vücut, pek çok virüse karşı aynı anda mücadele edebilecek bir dirence sahiptir. 1 ile 6 ay arası dönemde hastalık ya tamamen yenilir/atlatılır veya vücut söz konusu hastalığa karşı ömür boyu sürecek bir bağışıklık kazanmış olur. Fakat karaciğerle ilgili vakaların %5 ile %10’unda Hepatit kronik bir hastalık haline gelir ve vücuttaki virüsler karaciğere zarar vermeye başlar. Virüslerin karaciğer içerisinde kaldığı dönemde hastalık, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilir. Belirtiler karşısında mutlaka doktora görünmek gerekir.

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi; olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.
Avni (Kanuni Sultan Süleyman)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.