Gündem

Hukukta Semen Nedir?

Semen nedir? Hukukta ”semen” ne demek? Daha önceki yazılarımızda çeşitli hukuki kavramlardan söz etmiştik. Bu yazımızda kısaca ”semen” kavramından söz edeceğiz.

Hukukta Semen Nedir? 

Satım sözleşmesinin esaslı unsurları arasında yer alan semen; satış parası anlamına gelmektedir. Alıcının satın aldığı şeye karşılık olarak satıcıya ödemeyi taahhüt ettiği (üstlendiği) paraya ”semen” adı verilir. Bu para kurallar açısından memleket parasıdır. Nitekim Borçlar Kanununun 83. maddesinde ”mevzu bahis olan para memleket parasıyla ödenir” ifadesine yer verilmiştir.

Semen, taraflarca serbest bir şekilde belirlenebilir. Semenin sözleşmenin yapıldığı anda miktar açısından belli bir rakam olarak gösterilmesi zorunlu değildir. Yalnızca belirlenebilir olması gerekli ve yeterli olmaktadır. Bu husus ise Borçlar Kanunu’nun 182. maddesinin 3. fıkrasında sabitlenmiştir. Semen, hiç belirlenmemiş ise satış, siparişin yapıldığı gün ve yerdeki ”cari fiyat” üzerinden kurulmuş sayılır. Borçlar Kanunu’nun 209. maddesinin 1. fıkrasında bu belirtilmiştir.

Cari Fiyat: Borsa dışında piyasası olan belli bir cins malın belli bir ticaret çevresindeki ortalama fiyatına ”cari fiyat” denilir. Satım sözleşmesinin diğer iki esaslı unsuru; anlaşma ve satılan şeydir.

Daha detaylı bilgiler ve fazlası için sitemizin Hukuk kategorisini ziyaret etmeyi unutmayın. Eksik konuları bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kategori: Hukuk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.