Ekonomi

İşsizliğin Sonuçları Nelerdir?

İşsizlik rakamları açıklanan son verilere göre önemli bir artış göstermedi ve oran yüzde onun üzerinde seyretti. İşsizlik, her ay başında haber bültenlerinde çıkan popüler bir içerik olmasının yanı sıra göründüğünden çok daha fazla üzerinde durulması gereken, çok yönlü olarak aydınlatılmasına inandığım/ız bir kavram. İşsizliğin ekonomik, bireysel ve toplumsal anlamda pek çok etkisi/sonucu olduğu inkar edilemez bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. İşsizliğin etkileri/sonuçları nelerdir? İşsizlik bireyi nasıl etkiliyor? İşsizliğin ekonomi ve toplum üzerindeki etkileri nelerdir?

İşsizliğin Toplum Üzerindeki Etkisi/Sonuçları

İşsizliğin toplum üzerindeki etkisi, göründüğünden çok daha fazladır. Yapılan araştırmalar, işsizliğin toplumları tehdit eden bir oluşum olduğu yönündedir. İşsizliğin toplum üzerindeki etkisi, kısaca şunlardır;

-) İşsizlik, ahlaki, sosyal ve ailevi anlamda bir çok değerde bozulmalara neden olur.

-) Toplumda “güven” olgusu kaybolur, düzen ve süreklilik ortadan kalkar.

-) İşsizlik, bireyin toplumdan kendini pek çok yönden soyutlaması anlamına gelen “Sosyal Dışlanma”ya neden olur.

-) İşsizliğin artması sonucunda cinayet, gasp, intihar ve uyuşturucu kullanımında artış gözlenir, toplumsal anlamda çözülmeler meydana gelir.

İşsizliğin Ekonomi Üzerindeki Etkisi/Sonuçları

İşsizliğin en büyük sorunlarından biri de beraberinde getirdiği ekonomik sıkıntılardır. İşsizlik, ekonomik açıdan pek çok etkiye sahip olan karmaşık bir yapıdır. İşsizliğin ekonomi üzerindeki etkisi kısaca şunlardır;

-) İşsizlik, bir ülkenin kanayan yarasıdır. İşsizliğin ortadan gerek devlet gerekse birey için olumlu sonuçlar ortaya çıkaracaktır.

-) İşsizliğin ekonomi üzerindeki en temel etkisi, ülkede üreten nüfusa sahip olunmasına rağmen ülkenin üretmemesidir.

-) İşsizlik, aynı zamanda yoksulluğu da artıran bir olgu olduğundan dolayı, işsizliğin rakamsal olarak fazla olduğu ülkelerde “gelir dağılımında adaletsizlik” görülür.

-) İşsizliğin artması senaryosunda, şirket ve kurumların kar marjları düşüşe geçecek ve alınan vergi oranlarında azalmalar olacaktır.

-) İşsizliğin artması durumunda aktif sigortalı kişi sayısında azalmalar olacağı için ülkede güvenlik gelirlerinde azalmalar olacaktır.

İşsizliğin Birey Üzerindeki Etkisi/Sonuçları 

İşsizliğin en önemli etkileri daha çok birey üzerinde yoğunlaşmaktadır. İşsizlik, pek çok yönden bireyi olumsuz etkileyen bir süreç ve kavramdır. İşsizliğin birey üzerindeki etkisi, daha çok psikolojiktir. Kısaca işsizliğin birey üzerindeki etkisi şunlardır;

-) Ailenin geçim kaynağı tek bir kişiye bağlıysa ve o tek bir kişinin işsiz kalması, aile içinde huzursuzluğa neden olacak ve ailenin gelecek hakkında endişelenmesine neden olacaktır.

-) Birey, işsiz kaldığı süre içerisinde yeteneklerini kaybedecek ve yeteneklerinde körelmeler olacaktır.

-) İşsizliğin artması durumunda, bireyde tembellik hissi meydana gelecek ve birey kendini “işe yaramaz” hissedecektir.

-) İşsiz kalan bireyin bakmakla yükümlü olduğu kişilere karşı saygınlığında azalma ve sarsılmalar olacak, bu da bireyin psikolojik açıdan çökmesine ve umutsuzluğa düşmesine neden olacaktır.

-) İşsizliğin artması durumunda, birey kendini topluma hiçbir faydası olmayan bir vatandaş olarak görecek ve bu da bireyin moral olarak düşmesine, psikolojisinin bozulmasına sebebiyet verecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.