Gündem

Kanal İstanbul Nedir? Özellikleri Nelerdir? Kanal İstanbul Projesi Hangi Semtlerden Geçiyor?

Uzun süredir gündemde olan fakat uygulamaya konulmayan Kanal İstanbul projesi kapsamında dün önemli bir gündü. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın 15 Ocak Pazartesi yaptığı basın toplantısında projenin detayları, projenin hangi semtlerden geçip hangi güzergahı izleyeceği anlatıldı. Cumhuriyet tarihinin en önemli projeleri arasında gösterilen Kanal İstanbul, İstanbul’u ortadan ayıran ikinci koridor olması bakımından da önemli bir proje. Peki Kanal İstanbul Nedir? Kanal İstanbul projesinin önemi nedir? Projeyle ne gibi yenilikler bizleri bekliyor? Kanal İstanbul’un ekonomiye katkısı ne olacak? Kanal İstanbul hangi semtlerden geçecek? Tüm bu sorulara ve daha fazlasına aşağıda cevap vermeye çalışacağız.

Kanal İstanbul Nedir?

Kanal İstanbul projesi, ilk kez 2011 yılında Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyu ile paylaştığı bir projedir. Projenin güzergahı, dünkü basın toplantısının ardından netleşmiştir. Projenin, dünkü basın toplantısına kadar bilinen kısmı sadece İstanbul’u baştan başa geçecek, Marmara Denizi ile Karadeniz arasında bir kanal olacağıydı. Dünkü basın toplantısının ardından projenin nerelerden geçeceği, hangi güzergahı izleyeceği, maliyetinin ne olacağı, projenin öngörülen bitim tarihi, ekonomik getirileri ve daha pek çok konuda bilgi, kamuoyu ile paylaşıldı.

Kanal İstanbul Projesinin Amaçları Neler? Proje Neleri Öngörüyor? 

Basın toplantısında Kanal İstanbul projesinin amaçlarına da değinen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, projenin hedeflerini dört ana başlıkta sıraladı. Kanal İstanbul projesinin kısaca amaçları şu dört maddedir:

  • Pek çok medeniyet ve kültüre başkentlik yapan İstanbul’da Boğaziçi üzerindeki zaman zaman sıkıntılara neden olan gemi trafik yoğunluğunu azaltmak;
  • İstanbul Boğazı’ndan geçen ve tehlikeli madde ya da maddeler taşıyan gemilerden kaynaklanabilecek muhtemel riskleri ortadan kaldırmak.
  • Civar bölgelerde yaşayan vatandaşları su yolu güzergahında uygulanacak kentsel dönüşüm projeleriyle yaşam alanları inşa ederek bölgedeki çarpık yapılaşmaya son vermek
  • İstanbul’da su yolu taşımasından kaynaklı ülkemizin mevcut konumunu ve cazibesini artırmak. 

Kanal İstanbul Projesi Nasıl Hazırlandı? Kanal İstanbul Projesi ile İlgili Yapılan Araştırma ve Tetkikler Neler? 

Kanal İstanbul projesi hayata geçirilmeden önce pek çok araştırma ve tetkik yapıldı. Söz konusu araştırma ve tetkikler neticesinde Kanal İstanbul’un olumlu ve olumsuz sonuçları ortaya konuldu ve tüm bilgiler ışığında kanalın yapımına izin verildi. İşte o arama ve tetkikler;

Deprem ve Tsunami Riski: Projenin hayata geçirilebilmesi kapsamında deprem ve tsunami risklerinin de çalışıldığını ifade eden Arslan, deprem risklerinin değerlendirilmesi konusunda, 72 yıl, 475 yıl ve 2 bin 475 yıllık ortalama yinelenme süreleri dikkate alınarak Kanal İstanbul çalışmaların yapıldığını söyledi. Kanal İstanbul projesinde tsunamiyle ilgili özellik ve parametrelerin tespit edildiğini söyleyen Arslan, bu proje kapsamında hazırlanan raporda olumsuz bir etkinin olmayacağının belirlendiğini de ifade edildi.

Rüzgar ve Dalga: Kanal İstanbul projesi kapsamında en çok tartışılan konulardan biri de kanalın girişlerinden ve kanal cephelerinde oluşan çarpmalardı. Bu konuyla ilgili olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan şu sözlere yer verdi: ”Proje alanıyla ilgili Karadeniz ve Marmara Denizi girişlerindeki rüzgar ve derin deniz dalgaları incelendi. Kanal içerisinde gemi geçişlerinden oluşacak dalgaların kanal yan yüzeylerine etkisi en olumsuz senaryolara göre değerlendirilmiş; olup, detaylı çalışmalar da devam etmektedir.”

35 Kurum Kanal İstanbul İçin Veri Hazırladı: Söz konusu Kanal İstanbul projesi kapsamında 35’e yakın kurum veri hazırladı.  ITÜ, Boğaziçi, ODTÜ ve Gazi gibi kurumların öğretim üyeleri, profesör ve araştırma görevlilerince Kanal İstanbul projesi hakkında bilgi alındı.

Kanal İstanbul Projesinin Uzunluğu Ne Kadar? 

Dün yapılan basın toplantısında  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Bakan Arslan, kanalın uzunluğunun 45 km olduğu belirtti.

Kanal İstanbul Projesi Nerelerden Geçecek? 

Kanal İstanbul projesi hakkında tartışmalar, projenin hangi semtlerden geçeceği konusu üzerindeydi. Dün yapılan basın toplantısının ardından projenin hangi semtlerden geçeceği belirlendi. Buna göre Kanal İstanbul projesi: Küçükçekmece-Sazlıdere-Dursunköy ve Durusu’dan geçecek.

Bakan Arslan, Kanal İstanbul projesi için Küçükçekmece-Sazlıdere ve Durusu koridorunun en uygun güzergah olduğunu ifade etti.

En Maaliyetli Proje 

Kanal İstanbul projesi, Cumhuriyet tarihinin en pahalı ve maliyetli projesi konumunda. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Bakan Arslan: ”Ama bir gerçek var ki şu an ülkemizin en büyük projesi yaklaşık 10.5 milyar euroyla Üçüncü Havalimanı, 25 yıllık işletme döneminde 22 milyar euro kira bedeliyle en büyük proje. Ancak Kanal İstanbul ondan da büyük olacak.” ifadelerine yer verdi.

İlk Kazma 2018’de Vurulacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Bakan Arslan, ”İlk kazma 2018 yılında vurulacak, Kanal İstanbul, 3. Havalimanından da büyük bir proje olacak. Projedeki kazıdan çıkan malzemeler dolgu ve tarım alanlarında kullanılacak.” açıklamalarında bulundu.

Son Sondaj

Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden olan Kanal İstanbul Projesi’nin sahadaki son sondaj çalışması Küçükçekmece Sahil Park’ta tamamlandı.

Ne Dediler?

Kanal İstanbul projesi ile ilgili pek çok kişi görüşlerini bildirdi. Sabah Gazetesi’nden Aslışah Sarıtaş ve Derviş Uğurlu’nun haberine göre Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ve Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Karoğlu şu ifadelere yer verdi:

  • Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz: Proje hem beni hem de ilçe vatandaşlarını heyecanlandırdı. Dünyanın dikkat edeceği, ülkemize olumlu olarak katkılar sağlayacak bir proje olacak. Proje ilçemize katma değer sağlayacak. ÖzellikleKüçükçekmece Gölü çevresinde gelişim olacak. Böyle büyük bir projenin açıklanması gurur verici.
  •  Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu: İstanbulu’muza yapılacak olan en büyük yatırım projesinin önemli bir ayağının da ilçemizden geçecek olması bizi mutluetmiştir. Başakşehir Belediyesi olarak üzerimize düşenleri yerine getireceğiz.Türkiye’nin gururu olacak proje, ilçemize, İstanbul’umuza ve ülkemize tekrar hayırlı olsun.

Kaynak: Sabah, TRT Haber

One thought on “Kanal İstanbul Nedir? Özellikleri Nelerdir? Kanal İstanbul Projesi Hangi Semtlerden Geçiyor?

  • vallahide billahide bir fındık kabuğunu dolduracak kadar bir faydası yok..güzerga üzerinde emlak ve konut fiatları artacak partililer rant elde edecek..bu projeyi türkiyeye tavsiye eden güçlerin amacı milli gelirimizi fabrika ve endüstriyel projeler yapmasına mani olmak ve bu parayı toprağa gömmek…bu kanala harcanacak parayla yatırımlar yapılsa memleketin işssizlik sorunu çoğalır üretim artar.. huzur olur.. dış gelirimiz artar…eğer kanal istanbul projesi yapılırsa bunların hiç birisi olmayacak…işin garip yanı memlekette o kadar profösör ve bilim adamlarının birtanesinin bile sesi çıkmıyor..muhalefet etseler gelecekleri tehlikeye girecek diye susuyorlar..vallahi yazık olacak o kadar paraya ve memlekete..benim görüşüm bu

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.